MLADI DOKAZALI DA SU DORASLI PREDUZETNIŠTVU: Završeno četvrto regionalno takmičenje učeničkih kompanija u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Domaćin četvrtog regionalnog takmičenja učeničkih kompanija, na kome su učestvovali učenici-preduzetnici iz Jugozapadne i Centralne Srbije, koje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuju “Dostignuća mladih u Srbiji“, bio je grad Kragujevac.

U TC “Plaza“, proizvode svojih kompanija: solarne lampe, prirodnu kozmetiku, prehrambene proizvode, čajeve, zdravu hranu, izložilo je 35 učeničkih preduzeća, što ga prema rečima organizatora, čini jednim od najvećih takmičarskih sajmova do sada.

Regionalna takmičenja učenički kompanija održana su u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a pet najuspešnijih iz Kragujevca, direktno se plasiraju za Nacionalno takmičenje, koje se sredinom aprila održava u Beogradu, kaže Darko Radičanin izvršni direktor organizacije “Dostignuća mladih u Srbiji“.

Kroz obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, koje organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji“, kao deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, sprovodi od 2005. godine prošlo je više od 60 hiljada učenika iz Srbije. “Cilj takmičenja je da prikažemo ono što su učeničke kompanije koje prolaze ovaj program po školama postigle, a značaj samih učeničkih kompanija je da razvijaju đački potencijal sa posebnim akcentom na razvijanje sopstevene poslovne ideje, objašnjava Radičanin.

Takmičenje u Kragujevcu, podržala je i lokalna samouprava, a jedan od članova žirija bio je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih.

Grad Kragujevac je prepoznao značaj ovog projekta, jer je učeničko preduzetništvo veoma bitno za podsticanje kreativnosti i razvoj takmičarskog duha kod mladih.

Učeničko preduzetništvo je program za uključivanje učenika u razvoj stvarnih kompanija, sa stvarnim proizvodima i novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja, a učešće velikog broja učeničkih kompanija u Kragujevcu, rezultat je upornosti, istrajnosti i marljivog rada ovih mladih ljudi, kazao je Stefan Nikezić. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu