STIŽE NOVI ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA: Evo na koga se odnose ove mere - iKragujevac


Vesti

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice počeće da se primenjuje od 1. juna i poslaće jasnu poruku da se nasilje sankcioniše, najavila je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Stevanović kaže da Zakon, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Zamenica zaštitnika građana kaže da ranije nije postojala dobra koordinacija sistema koji bi zaštitio ženu žrtvu nasilja.

– U svega 10 odsto slučajeva dolazilo je do procesuiranja kada žena prijavi nasilje. Najveći teret je bio na njima, sistem ih je šetao – rekla je Stevanović gostujući na RTS.

Prema njenim rečima, do sada u postupcima koje je vodio zaštitnik građana nije bilo slučajeva da su žene lažno prijavile nasilje u porodici.

– Zaštitnik građana je vodio 63 postupka u slučajevima kada su se žene obraćale toj instituciji zbog nasilja u porodici i nije bilo utvrđenih zloupotreba – rekla je Stevanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu