PONESTAJE MESTA NA GROBLJIMA U KRAGUJEVCU: Da li bi i kod nas izlaz mogao da bude u USPRAVNOM SAHRANJIVANJU? - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu postoji ozbiljan manjak grobnih mesta i gotovo da nema grada koji ima dugoročno rešenje kada je ovaj problem u pitanju. Kapije starijih gradskih grobalja su većinom zatvorene, a mesta, uglavnom, ima samo na periferiji.

Bilo je onih koji nisu krili zabrinutost podacima koje je iznelo "Pogrebno", do onih koji su izašli malo u šali, malo u zbilji sa predlozima da pređemo na "uspravno sahranjivanje".

Na prvi pogled mnogi su pomislili da se radi o crnom humoru, baš kao i komentar da bi trebalo "uvesti karte za stajanje", ali...

POKOJNICI u Kragujevcu mogu biti sahranjeni samo na groblju Bozman, dok su Staro varoško i Palilulsko - „zapečaćeni“ već nekoliko godina.

Prema rečima, iz JKP „Gradska groblja“, na Bozmanu trenutno postoje 124 slobodna mesta. U pripremi je i nova parcela gde će biti obezbeđeno dodatnih 174.

Nadležni smatraju da je to dovoljan broj i da Kragujevčani, zasada, ne moraju da brinu.

To je, prema nekim procenama, rešenje za narednih godinu i po dana. U planu je otkup još pet hektara zemljišta u okolini groblja.

Iz JKP „Gradska groblja" nadaju se da će na taj način obezbediti dovoljno prostora za sahranjivanje sugrađana za narednih pet-šest godina.

Verovali ili ne, ali Kina je još početkom 2016. godine donela pravilnik u kojem se zbog nedostatka mesta za sahranjivanje, kao jedna od mera predlaže i vertikalno ili uspravno sahranjivanje!

Slične usluge vertikalnog sahranjivanja nudi i jedna firma u Australiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu