Inicijativa za podršku obrazovanju deci iz osetljivih grupa - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas održan prvi radni sastanak predstavnika nadležnih gradskih uprava, Školske uprave, predškolskih ustanova, predstavnika Obrazovno kulturne zajednice Roma Romanipen sa ciljem formiranja lokalnog tima za izradu analize u oblasti obrazovanja dece iz osetljivih grupa u ranom uzrastu.

Reč je o projektu “Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Srbiji“ koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković i UNICEF-om uz podršku Svetske banke sprovodi u Srbiji.

Veliki broj predstavnika organizacija, institucija i ustanova koji su prisustvovali sastanku, pozdravio je član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović i istakao da je grad Kragujevac spreman da podrži lokalnu inicijativu za podršku obrazovanju i vaspitanju u ranom uzrastu dece iz osetljivih grupa i bude deo nacionalnog projekta resornog ministarstva jer je reforma predškolskog vaspitanja i obrazovanja u smislu inkluzije dece iz marginalizovanih i osetljivih grupa veoma važna. Prvi radni sastanak održan sa ciljem okupljanja relevantnih lokalnih aktera i nevladinog sektora, formiranja radne grupe i definisanja njenih zadataka govori o stavu lokalne samouprave prema ovom pitanju, rekao je prof. dr Manojlović.

Ljiljana Sretenović, savetnica Školske uprave za predškolsko vaspitanje i obrazovanje govorila je o značaju projekta i važnosti ranog razvoja i vaspitanja kod dece predškolskog uzrasta.

Rani razvoj je veoma bitan za psihički, fizički, socijalni, intelektualni, kognitivni i emocionalni razvoj deteta i njegove ličnosti, a to je ono što ovaj projekat afirmiše. Ako imamo saznanja o procentu siromaštva i posledicama koje ostavlja za sobom u svim komponentama razvoja dece, od zdravstvenog, fizičkog, preko emocionalnog i higijenskog razvoja, onda nam je jasna važnost ovog projekta. Osnovni cilj projekta je poboljšanje uslova, dostupnost obrazovnog i vaspitnog sitema i podizanje standarda za uključivanje dece koja nisu obuhvaćena redovnim predškolskim sistemom, rekla je Ljiljana Sretenović, prosvetna savetnica u Školskoj upravi i istakla da je veoma važno što lokalna samouprava podržava ovu inicijativu, jer uložen zajednički napor čitave zajednice u rani razvoj dece će se kasnije mnogostruko vratiti društvu.

Današnji sastanak je organizovan u cilju bližeg upoznavanja lokalnih aktera sa inicijativom resornog ministartva i formiranje radne grupe koja će raditi na prikupljnju neophodnih informacija i pripremi dokumentacije koja će biti potrebna za apliciranje za sredstva koja su predviđena za lokalne samouprave koje budu odabrane za implementaciju projekta “Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Srbiji“ – objasnio je Božidar Nikolić, predstavnik nevladinog sektora i nacionalni koordinator Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta u Srbiji - REYNS.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu