SREĆAN BOŽIĆ!!! - iKragujevac


Vesti

Božić, dan kada je prema predanju rođen Isus, u nedelju, 25. decembra, proslaviće Rimokatolička, Protestantska i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva primenjuju stari, julijanski kalendar, pa će Božić proslaviti 7. januara.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, koga je rodila Devica Marija bezgrešnim začećem putem Svetog duha u gradu Vitlejemu. neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar.Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca Sola.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim dogadjajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rodjenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rodjenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Danas, 25. decembra, u podne, papa u Vatikanu s lođe Crkve Svetog Petra drži govor i daje blagoslov Urbi et orbi (gradu Rimu i celom svetu).

Svim vernicima koji danas slave Božić zelimo srećan praznik!!!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu