Usvojen budžet grada Kragujevca, 64 miliona dinara za obnovu škola i vrtića - iKragujevac


Vesti

Budžet grada Kragujevca za 2017. godinu, koji će iznositi 7,8 milijardi dinara, usvojen je danas u Skupštini grada Kragujevca. Za budžet je glasalo 55 odbornika.

Budžet za narednu godinu je razvojni, investicioni i zasnovan na realnim osnovama - rekao je obrazlažući predlog odluke, Igor Mitrović član Gradskog veća za investicije i finansije. Realnost je proizašla iz reprograma obaveza koje su nastale u periodu od 2008. do 2012. godine, zahvaljujući dugoročnom kreditu, kao i reprogramu dugovanja sa Gradskom agencijom za saobraćaj, Energetikom i EPS – om.

U narednoj godini, na osnovu ugovora sa EBRD, biće povučena prva tranša u iznosu od četiri miliona evra za izgradnju infrastrukture na lokacijama Rakalj i Feniks, čime ćemo stvoriti uslove za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Zaintersovanim investitorima ponudićemo i manje proizvodne hale, koje se prodaju iz stečaja, a za čiju kupovinu je u budžetu planirano 75 miliona dinara. Pored toga, 300 miliona dinara takođe iz aranžmana sa EBRD, podsetio je Mitrović, opredeljeno je za nabavku novih kamiona smećara i kontejnera.

U budžetu za narednu godinu, 64 miliona dinara opredeljeno je za izradu projekata obnove svih vrtića i škola. Za realizaciju tih projekata biće izdvojeno 47 miliona dinara, dok je za gradnju legata Nikole Koke Jankovića planirano 42 miliona dinara. Za izgradnju vodovodne infrastrukture i nastavak legalizacije arteskih bunara grad će izdvojiti 177 miliona dinara, dok će oko 400 miliona biti uloženo u održavanje ulica, trotoara, lokalnih i nekategorisanih puteva. U 2017. godini za završetak Reciklažnog centra biće izdvojeno 30 miliona dinara, a za izgradnju sportske infrastrukture 62 miliona.

Inače, odbornici Zajedno za Šumadiju, Srpskog pokreta obnove i Pokreta za naš grad nisu učestvovali u radu današnje sednice, uz obrazloženje da su zbog sazivanja sednice po hitnom postupku imali malo vremena da se pripreme za kvalitetnu diskusiju.

Budžet koji smo usvojili za 2016. iznosio je 10,8 milijardi dinara. Ni taj budžet, kao ni budžet za 2015. i 2017. godinu nismo pisali mi, nego oni odbornici koji su izašli iz sale, rekao je Radomir Nikolić gradonačelnik Kragujevca. Ukupan iznos starih dugovanja prevazilazi jedan godišnji budžet.Dugoročni kredit sa grejs periodom od dve godine daje nam prostor da izmirmo sve ostale obaveze i pripremimo grad za 2019. godinu kada počinje otplata dugoročnih kredita.

Morali smo da skratimo troškove, trudeći se da u budžetu ostavimo troškove koji su najznačajniji za građane, a najvažnija su nova radna mesta, opravak preduzeća čiji je osnivač Grad, briga o deci i socijalno ugroženom stanovništvu, ističe gradonačelnik Nikolić.

Na današnjoj sednici usvojen je i Kadrovski plan zaposlenih u organima Grada, stručnim službama i posebnim organizacijama za 2017. godinu. Ovo je dokument koji je izuzetno važan, jer se jasno i transparentno planira broj zaposlenih u narednoj godini.

Usvojena je i odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine. Reč je o usklađivanju sa zakonom o taksama. To praktično znači da se ukida ekološka taksa, koja je sada sastavni deo jedinstvene uplatnice za objedinjenu naplatu. Godišnji iznos naknade rešenjem će utvrđivati Gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije. Visina naknade utvrđuje se prema površini nepokretnosti na mesečnom nivou: 0,60 dinara po kvadratnom metru za korišćenje stambenih zgrada i stanova i 1,80 dinara po kvadratu za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu