DOKLE VIŠE: Žene najviše izložene diskriminaciji na poslu! - iKragujevac


Vesti

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković najviše pritužbi tokom godine stiglo je na diskriminaciju prilikom zapošljavanja ili na poslu, a žene su najčešće diskriminasane.

Žene su najčešće izložene diskriminaciji, tokom trajanja radnog odnosa. Najčešće je diskriminacija izražena nakon povratka sa porodiljskog, često dobijaju niže radno mesto i manje plaćeno radno mesto - rekla je poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je podsetila da je prošle godine za diskriminaciju na poslu ili prilikom zapošljavanja stiglo 289 pritužbi Poverenici, da je to 36 odsto svih pritužbi, a da se situacija nije značajno promenila ni ove godine.

Izveštaj za ovu godinu biće predat Skupštini Srbije 15. marta, a Janković kaže da je oblast rada oblast u kojoj se diskriminacija najčešvhe dešava.

Najviše su diskriminaciji izložene žene, Romi, stariji i osobe sa invaliditetotom. Imamo nultu toleranciju na diskriminaciju. Dobro što ljudi prepoznaju diskriminaciju i traže pomoć - naglasila je Janković.

Ona je dodala da je potrebno da se poslodavci i u privatnom i javnom sektoru oslobađaju predrasuda prema određenim grupama, kao i da je dobro što je nacionalna služba za zapošljavanje za naredni period pripremila afirmativne mere za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Kancelarija poverenice, kako kaže, u okviru postupka koji sprovodi donosi mišljenje da li je bilo diskriminacije i daje preporuku.

Desi se da se posle preporuke pomeri položaj čitave grupe i kod tog poslodavca - zaključila je ona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu