"ABRAŠEVIĆ" održao završni koncert (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" obeležava u 2016. godini 111 godina trajanja.

Ponikao iz istoimenog kulturno-umetničkog društva, Centar nastavlja, a često i prevazilazi, rezultate prethodnika.

Dani Abraševića su manifestacija koja se poslednjih nekoliko godina redovno organizuje u ovom periodu. U programima učestvuje nekoliko stotina izvođača, a programe isprati preko tri hiljade gledalaca. Ponosni su na svoju tradiciju.

Radnička umetnička grupa "Abrašević" osnovana je 1905. Imala je cilj da radnicima i omladini "da zdrave razonode" i oplemeni njihov duh. Suština amaterskog okupljanja do danas je ostala ista.

111 godina postojanja "Abraševića", u kojima je bilo puno druženja i ljubavi, ali i mnogo uloženog truda, rezultiralo je brojnim društvenim i umetničkim priznanjima. To su, između ostalih, Orden zasluga za narod prvog i drugog reda i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem. Osam puta su bili najbolji u državi, četvorostruki su prvaci Balkana, dvostruki evropski, ali su bili i prvi u Dižonu 82., na Svetskom folklornom takmičenju.

Običaj je da na Završnom koncertu učešće uzmu i gosti iz zemlje i inostranstva. Ove godine su to gosti iz Austrije – ansamb Borislav Bora Stanković, Rumunije – škola tradicionalnih umetnosti Pitešti i Beograda – KUD “Gradimir”.

Ovogodišnji koncert bio je prilika da se predstavi još jedna nova grupa igrača. Pored ansambla veterana, u Centru se okuplja i radi i ansambl mlađih veterana. To su igrači koji su, do ne tako davno, bili u sastavu folklornog ansambla i na festivalima u zemlji i inostranstvu, osvajali brojne nagrade.

Takođe od ove godine, Centar je bogatiji i za još jednu pevačku grupu, “Arhaika” koja neguje i čuva od zaborava staru srpsku tradicionalnu pesmu.

Završni koncert je prilika da se dodeli i niz nagrada najuspešnijim pojedincima Abraševića, koje Centar dodeljuje : 

  • Porodica dugogoišnjeg šefa orkestra “Abraševića”, dodelila je plaketu Miodrag Knežević Knez, Kristini Marković, za izuzetan doprinos umetnosti.
  • Još jedna nagrada Midraga Kneževića Kneza, koju dodeljuje sam Centar instrumentalistima koji svojim radom i uspesima, nastavljaju put slavnog muzičara, pripala je Dejanu Stefanović Zubi.
  • Nagrada “Šumadijski Vez” za 2016. godinu, koju Centar dodeljuje najuspešnijim članovima ansambla pesama i igrara, ove godine pripala je Nenadu Radovanoviću, za najbolje ostvarene rezultate u ansamblu.
  • Godišnja nagrada “Abraševića” pod nazivom “Zlatni Grb”, koja se dodeljuje najuspešnijim stvaraocima iz oblasti tradicionalne kulture na nivou Republike Srbije, pripala je Radiši Urošević.

Ove godine, publika je uživala u premijernom izvođenju čak dve koreografije Ansambla pesama i igara – “Nunta in Isakova”, što znači “Svadba iz Isakova” i “Crna trava”.

Nagrada za nesebičnu ljubav i davanje za sve njih je aplauz publike koje sinoć u Hali Jezero bilo mnogo.

(Foto by Zoran Petrović)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu