DANAS SU DETINJCI : Evo šta treba da urade roditelji, a šta deca - iKragujevac


Vesti

Ovaj praznik je uvek u treću nedelju pred Božić.

Ove godine je to 18. decembar. Detinjci spadaju u grupu radosnih porodičnih praznika. Nekoliko dana pre praznika roditelji opominju decu i „ prete“ da će ih vezati, ako ne budu imali ništa za otkup.Deca se malo plaše, a malo i zabavljaju, pa uz pomoć deda, baba, ujaka, ujni, tetki i ostalih odraslih u porodici sakupe ili sami naprave poklone kojim će se "odrešiti“ tj. otkupiti. Pokloni su obično obojeni crteži ili predmeti koje deca sami naprave. U nedelju ujutru deca roditelji vezuju decu vunenim vrpcama ili kanapom dok deca pokušavaju da se uz smeh i razne priče izvuku od vezivanja. 

Dužinu igre određuje maštovitost roditelja i dece. Kad su na kraju deca vezana tad oni daju roditeljima poklone i koji ih tad dreše odnosno odvezuju. Roditelji zadivljeni poklonima koje su dobili spremaju deci iznenađenje u vidu torte i kolača. Svi podejedanko uživaju u njima. Vezuju se i odrasla deca pod uslovom da nisu oženjena i udata.

Sam čin vezivanja je raširen u mnogim obredima i poznaju ga sve civilizovane kulture. Spada u starije običajne radnje i sam čin vezivanja, nekad je pokazivao zlim demonima da je u kući sve na svom mestu, vezano i zaključano i da nečiste sile ne mogu iz kuće ništa odneti.

Danas je prvobitna funkcija zaboravljena, ali je ostala igra koja veseli i decu i odrasle.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu