ŠTA ĆE PROMENITI UNIFORME U ŠKOLAMA: Vršnjačko nasilje zavisi i od toga šta se nosi - iKragujevac


Vesti

Da li bi se usvajanjem zakona o obaveznom nošenju učeničkih uniformi podstaklo smanjivanje vršanjškog nasilja u srpskim školama ostaje da se vidi.

U školama u Srbiji se očekuje anketiranje roditelja učenika i pitanjem da li žele da njihova deca nose uniforme koje su do sad viđane samo u tinejdžerskim serijama i filmovima.

- Razlog zbog koga smo se odlučili na jedan takav korak, koji će biti u odnosu na određene delove populacije prilično nepopularan, jeste što su istraživanja koja su sprovedena u velikom broju evropskih zemalja pokazala da se na taj način negde smanjuje vršnjačko nasilje, što i jeste jedan od fokusa koje ovo Ministarstvo sada ima, zato što smo postali sredina u kojoj je taj problem izuzetno zastupljen - navela je Dragana Milovanović, savetnica ministra prosvete.

Ministarstvo prosvete pretpostavlja da će deca imati drugačiji osećaj jedni za druge i dodaju da će na taj način i školu doživljavati kao nešto što treba da sačuvaju i odneguju.

Takođe, na ovaj način deca će shvatiti da ne postoji povezanost između materijalnog stanja i kvaliteta ličnosti, međutim psihološkinja Radmila Vulić Bojović smatra da moglo doći i do otpora dece prema ovoj ideji:

- Mi sada imamo decu već u nižim razredima osnovne škole koji svoj identitet, svoju ličnost izražavaju kroz garderobu. Bez obzira da li je ona skupa, ili jeftina, oni imaju neki svoj stav i svoj stil. Bilo bi pametnije krenuti od niskog uzrasta, u jednoj generaciji, nego na mah, kao talas uvoditi tako jednu promenu koja se prilično razlikuje od dosadašnjeg načina funkcionisanja - dodala je ona.

Ako se zakon o školskim uniformama usvoji, razmatraće se dva načina. Jedan je da vlasnici uniformi budu škole, a drugi je da će troškove nabavljanja uniforme snositi roditelji. Ova uredba ne bi bila novina u našim školama, s obzirom da su naša školska deca nosila uniforme krajem 19. veka. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu