Pola veka Zavoda za zaštitu spomenika kulture - iKragujevac


Vesti

U prisustvu brojnih gostiju i saradnika, među kojima su bili Radoslav Pavlović savetnik za kulturu predsednika Srbije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan, Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio je pola veka od svog osnivanja 25. novembra 1966. godine.

Zavod danas obavlja svoju delatnost na teritoriji gradova Kragujevac i Jagodina, kao i 11 opština Šumadijskog i Pomoravskog okruga. Na ovim teritorijama registrovano je 1168 nepokretnih kulturnih dobara i to 149 spomenika kulture, zatim devet arheoloških nalazišta, šest prostorno kulturno - istorijskih celina i četiri znamenita mesta. Od osnivanja Zavod je realizovao više stotina projekata, kojima su bili obihvaćeni sakralni spomenici Ravanica, Kalenić, Drača, Voljavča, Stara crkva, zatim objekti narodnog graditeljstva, objekti gradske arhitekture kao što su Okružni sud, zgrada Prve kragujevačke gimnazije, Konak kneza Mihaila, Stara livnica i mnogi drugi.

Čestitajući jubilej Radoslav Pavlović savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, poželeo je zaposlenima mnogo uspešnih projekta u daljem radu. Ovaj deo Srbije, podsetio je Pavlović tom prilkom, bogat je zanačajnim kulturno - istorijskim spomenicima među kojima posebno mesto zauzima Knežev arsenal koji će uskoro postati mesto za mlade i Univerzitet.

Kulturno nasleđe predstavlja kulturnu vrednost jednog naroda, jer stvarano generacijama, direktno ukazuje na društveni ali i celokupni obazovni, kulturni, pa i civilizacijski nivo razvoja. Zbog toga je briga o očuvanju kulturnog nasleđa ne samo deklarativna obaveza nadležnih institucija već je to moralna uloga celokupnog savremenog društva koje prepoznajući značaj kulturne baštine stvara uslove za njeno očuvanje i u budućnosti.

Upravo zbog toga, Zavod za zaštitu spomenika kulture, prema rečima Ivice Momčilovića zamenika gradonačelnika, ima posebno mesto i veoma je značajna ustanova za naš grad. Zavod je čuvar istorijskog, verskog i arheološkog identiteta na ovim prostorima i kao takav je imao i imaće podršku grada. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu