Kragujevački naučni časopis MATCH broj jedan u svetu - iKragujevac


Vesti

Časopis MATCH čiji su izdavači Univerzitet u Kragujevcu i Prirodno-matematički fakultet, više od decenije, beleži visoke rezulate po naučnosti i citiranju i nalazi se na samom vrhu časopisa te vrste u zemlji ali i u svetu.

Časopis od 1975. godine izlazi dva puta godišnje i bavi se matematičkom hemijom, ali ove godine impakt faktor ili citiranost časopisa uvećan je tri puta. Za glavnog urednika časopisa, akademika Ivana Gutmana, njegove saradnike i dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Srećka Trifunovića, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Nedeljko Manojlović organizovao je prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Veliki uspeh naučnog časopisa međunarodnog karaktera “Match“, koji više od decenije publikuje Prirodno-matematički fakultet predstavlja uspeh, ne samo uredništva već samog fakulteta, Univerziteta, grada pa i države. Naučnici su svojevrsni ambasadori svoje zemlje – rekao je na prijemu profesor dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je akademik Ivan Gutman. Do danas je izašlo preko 100 izdanja ovog časopisa a objavljuju se dva broja godišnje, sa po tri sveske.

Časopis se bavi matematičkim istraživanjima, hemijskim pojavama i jedinjenjima, a konkretna primena toga je u dizajniranju materijala i naročito u dizajniranju lekova. U procesu proizvodnje novih lekova matematičke analize igraju značajnu ulogu ali i u drugim oblastima koji su dalji od interesa šire javnosti, objasnio je akademik profesor dr Ivan Gutman.

Delegacija Prirodno-matematičkog fakulteta poklonila je nekoliko naučnih knjiga gradu Kragujevcu sa tematikom matematičke hemije a koje su nastale kao rezulat naučne saradnje kragujevačkih naučnika i naučnika iz sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu