ISTRAŽIVANJE : Evo u kom gradu Srbije 1000 dinara NAJVIŠE vredi! - iKragujevac


Vesti

Jedna crvena (1.000 dinara) u Srbiji najviše vredi u Leskovcu, rezultati su istraživanja sprovedenog na teritoriji cele Srbije.

Za 1.000 dinara u Leskovcu možete da stavite plombu (jedini grad gde to košta manje od 1.000 dinara) i još da za ostatak para popijete dva espresa u centru grada ili kupite pet kilograma jabuka ili čak 10 kila krompira. Ako sve pare trošite na pijaci, opet vam se najviše isplati da to učinite u Leskovcu - možete da kupite 50 kila krompira i 25 kila jabuka ajdared.

Među četiri najveća srpska grada, najpovoljniji je Niš, gde možete da platite i 10 pljeskavica ili popijete 10 espreso kafa. Za te pare možete da kupite i 7,5 litara deterdženta za suđe (pet flaša od po 1,5 l), kupite 2,5 kilograma pilećeg belog, platite šest velikih piva (ostane vam i za espreso) ili se vozite taksijem 15 kilometara.

Tu je i Kragujevac, gde u jeftinije proizvode od ostatka Srbije spadaju hleb (vekna belog od 600 grama može da se nađe za samo 20 dinara – pa za ovu sumu možete da kupite čak 50 vekni), platite dragoj osobi 11 espreso kafa ili još lepše, kupite 11 čokolada (ostane vam još 10 dinara za pola hleba), ili se vozite lepih 25 kilometara taksijem, po kome je ovo jedan od najjeftinijih gradova u Srbiji. Ono što će vas ojaditi je piletina – 569 dinara je kilogram, plomba (2.500 komad), ali i pelene (pakovanje od 68 je 2.200 dinara).

Za 1.000 dinara možete da kupite 25 vekni belog hleba od 600 grama u Majdanpeku, Ivanjici, Mitrovici i Vršcu, čak 50 u Kragujevcu, a u Subotici samo 18.

Uprkos mišljenju mnogih, nisu sve cene u Beogradu najviše u Srbiji. Jesu, kada je reč o pivu, jabukama, pilećem mesu i taksi prevozu (mada veliko pivo od 150 dinara piju i u Nišu, Užicu, Pirotu, Loznici, Ivanjici, Kikindi i Vršcu), ali nisu kada je reč o pelenama (među jeftinijim), deterdžentu i kafi (nisu najskuplji), i espresu (skuplji je u Novom Sadu). Veliki izbor radnji donosi i veću borbu cenama, i povoljniju situaciju za potrošače. Tako dolazi do nerealne situacije da u mestima koja su mnogo manja i s manjom prosečnom platom od Beogradu, mnogo toga jednako košta, ili skuplje (Majdanpek ima gotovo najskuplje zubare, i deterdžent je među najskupljima).

Vojvodina je daleko najpovoljnija kada je reč o cenama taksi prevoza, pa se tako za 1.000 dinara možete voziti gotovo 25 kilometara u Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, a čak 27 u Somboru. To je prilično duga vožnja u odnosu na beogradskih 13 kilometara, ili niških i majdanpečkih 15.

Očekivali smo da će cene u marketima istih proizvoda biti slične, to ni izbliza nije slučaj, pošto je litar i po istog deterdženta istog proizvođača u Jagodini košta 150, a u Majdanpeku čak 350 dinara! U pljeskavičarnicama je raspon cena takođe dva puta – od 100 do 200 dinara.

"Najdemokratskiji", kada je o ceni reč, jeste kratki espreso. Ako želite da njime častite društvo, isplati se da budete u Sremskoj Mitrovici, gde je možete da za 1.000 dinara častite 14 prijatelja i da vam još ostane za bakšiiš (običan espreso 70 dinara), kao i u Somboru i Vršcu, gde možete da obradujete 12 prijatelja malim espresom, (80 dinara), a i konobara malom napojnicom. Cene espresa variraju od 70 do 110 dinara, a piva najčešće od 110 do 150 dinara, s izuzetkom Subotice, gde za 1.000 dinara možete da popijete čak šest litara piva (12 točenih od po 0,5 litara). Čisto da znate gde da se zaputite ako ste veliki pivopija, ali nađite nekog da vas vozi.

Cene osnovnih bebi namirnica su tradicionalno visoke, jer roditelji nemaju izbora sem da svoje dete presvuku i nahrane, pa su i marže očigledno u pojedinim gradovima astronomske. Kako drugačije protumačiti da jedna ista kašica od 180 grama u Loznici košta 195, a u Majdanpeku i Smederevu čak 250 dinara. Velike su razlike i kada je reč o pelenama – pakovanje istog proizvođača od 68 komada je u Subotici 1.489, Sremskoj Mitrovici 1.499, Novom Sadu i Pirotu 1.699, a čak 2.200 u Kragujevcu i Kikindi. Saznali smo da veliki broj prodavaca u Ivanjici te pelene prodaje na komad (iako ih kupuje u pakovanjima u hipermarketu u Čačku), pa s cenom od po 42 dinara po komadu, pakovanje košta više od 2.500 dinara, što je daleko najskuplje u Srbiji.

(izvor Blic)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu