KO PSUJE U BANCI, OSTAJE BEZ STANA: Morate pažljivo da čitate ugovor o kreditu - iKragujevac


Vesti

Neprimereno ponašanje u prostorijama banke, ometanje službenika i procesa rada, klijente u Srbiji može da košta i raskidanjem ugovora o kreditu, pa i aktiviranjem hipoteke.

Odredba ugovora da ukoliko “korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces” koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati, može da bude i glasno pričanje, smejanje, poprek pogled, psovka, ali i ozbiljne pretnje upućene službeniku banke.

U najtežem položaju mogu da se nađu građani koji imaju stambene kredite, jer banka može da radkine kredit ukoliko “popreko pogledaju službenike”, a onda se oni pozovu na ugovor i aktiviraju hipoteku.

A kada u ugovorima u kreditu pišu takve odredbe, kako smatra Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”, jasno je da banke to čine samo sa jednom namerom.

– Po sistemu “ćuti i trpi”, banka šalje poruku klijentu da posle potpisivanje ugovora ne sme da se žali – kaže Gavrilović.

U pojedinim bankama su potvrdili da u svojim aktima o opštim uslovima poslovanja imaju odredbe u kojim slučajevima mogu jednostrano da raskinu ugovor s korisnikom kredita.

– To je stara odredba koju imamo zbog ranijih neprojatnih iskustava. Uostalom, niko ne bi trpeo maltretiranje svojih zaposlenih ili nasilje u svojim prostorijama, pa zašto bi banka onda to činila. To je način da se zaštitimo od onih koji ne plaćaju obaveze i pritom su nasilni – kažu u bankama.

Nedavno se desio slučaj da je u založnoj izjavi, koja se prilaže banci za stavljanje nekretine pod hipoteku, pisala odredba da će banka aktivirati hipoteku u slučaju neprimerenog ponašanja klijenta u prostorijama banke. Notar je odbio da overi tu založnu izjavu, a tek nakon njegovog prigovora, stavka je izbačena.

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, kaže da je neprihvatljivo da odredba za raskid ugovora piše u založnoj izjavi ili ugovoru o hipoteci.

– To može da bude predmet drugih postupaka, a nepristojno i krimialno ponašanje ne može da bude deo založe izjave. Javni beležnici su dužni da založna izjava sadrži sve elemente koje Zakon predviđa, a ponašanje stranke nije predviđeno ni zakonom o hipoteci, pa ni u kom slučaju ne može da bude deo založe izjave – izričit je Đukanović. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu