U Kragujevcu popisano oko 35 000 nezakonito izgrađenih objekata - iKragujevac


Vesti

Koordinaciona komisija za sprovođenje popisa nezakonito izgrađenih objekata koju je formirao grad Kragujevac do sada je popisala oko 35 000 objekata. 

Zakon o ozakonjenju koji se stupio na snagu u novembru prošle godine predvideo je rok od godinu dana za završetak ovog posla. Svi građani koji su po nekim starim zakonima podnosili zahteve za legalizaciju, po automatizmu su ušli u proces ozakonjenja. Prema rečima Vitomira Nedeljkovića, člana Gradskog veća za lokalnu samoupravu, ovaj zakon će omogućiti građanima Srbije da reše svoje višedecenijske probleme kada je reč o ozakonjenju objekata.

- Sama procedura je mnogo pojednostavljena, takse koje se plaćaju pri ozakonjenju su za nezakonito izgrađene objekte do 100 kvadrata - 5000 dinara, od 100 - 200 kvadrata - 15 000 dinara, i tako u zavisnosti od kvadrature, takse rastu do 50 000 dinara.

Samo objekti koji se vide na satelitskom snimku koji je uradila Vlada Republike Srbije i koji se nalazi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, mogu da budu predmet ozakonjenja. To znači da svi objekti koji su počeli da se rade posle tog satelitskog snimka, a nemaju građevinske dozvole, moraju da budu srušeni.

Grad Kragujevac je formirao Koordinacionu komisiju za sprovođenje popisa nezakonito izgrađenih objekata i trenutno imamo 21 ekipu od po dva člana na terenu, koje vrše popis objekata. Završili smo katastarske opštinu Kragujevac 1 i 2, to su sva ona naselja sa leve strane Lepenice. Komisija se trenutno nalazi u KO Kragujevac 3, u Stanovu, i odatle se spušta prema centru grada - kaže Nedeljković.

Za sprovođenje ovog popisa vladalo je veliko interesovanje građana, pa je tako podneto oko 2000 zahteva od strane građana da uđu u proces ozakonjenja, i oni će biti prioritet.

Drugi deo procesa ozakonjenja se sprovodi u Gradskoj upravi za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, a krajnji cilj je da građani u Katastru upišu svoj objekat kao objekat koji ima upotrebnu dozvolu.

Gradska Poreska uprava poziva građane kod kojih je Komisija za ozakonjenje obavila svoj posao kao i one koji do sada nisu prijavili svoju imovinu, da u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu, prijave sve nepokretnosti u koje spada: građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište, poslovne zgrade, kuće, stanovi, garaže, garažna mesta.

Prijave se mogu podneti od strane poreskih obveznika, u prostorijama Gradske Poreske uprave, u ulici Branka Radičevića broj 9, svakog radnog dana od 7:30 - 15:30 sati.

Nepodnošenje poreske prijave od strane poreskih obveznika povlači odgovornost za poreski prekršaj što će se utvrđivati kontrolom na terenu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu