Država će vratiti dugove petrohemijskog kompleksa - iKragujevac


Vesti

KIKINDA, KRAGUJEVAC - Napravićemo mali deficit u decembru kako bismo vratili dugove petrohemijskog kompleksa, a zatim ćemo pokušati da im nađemo strateškog partnera, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Kikindi, gde je prisustvovao otvaranju francuske fabrike Mekafor, rekao da ne postoje ljudi koji su zainteresovani za privatizaciju petrohemijskog kompleksa dokle god ta preduzeća imaju dugove.

"Srbija je finansijski u problemu zbog petrohemijskog kompleksa. To će biti slučaj i u decembru, ali želimo sve da očistimo, da nemamo dugove iz prošlosti, jer tako postoji šansa da nađemo strateškog partnera", rekao je Vučić.

On je istakao da će, kada budu očišćeni dugovi, to biti druga priča.

"Namera nam je da napravimo mali deficit u decembru, da počistimo gluposti koje su stručnjaci za belosvetsku politiku napravili i koji sve znaju, samo nisu znali ništa da urade u našoj zemlji, osim da zatvore fabrike i budu još bogatiji", zaključio je Vučić.

Dug za poreze i doprinose Zastava oružja konvertovati u državni kapital

Dug za poreze i doprinose preduzeća Zastava oružje koji je svrstava među najveće dužnike u zemlji treba da bude konvertovan u državni kapital, a to će biti model za rešavanje istog problema i u drugim fabrikama namenske industrije u Srbiji, rečeno je Beti u kragujevačkom preduzeću.

Direktor fabrike Zastava oružje Milojko Brzaković kazao je da je ukupan dug za poreze i doprinose 8,6 milijardi dinara od čega glavnicu čini 3,6 milijardi, a kamata je pet milijardi dinara.

"Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije čine sve da se taj dug konvertuje, pa samim tim bi se poboljšali bilansi fabrike, bila bi konkurentnija na tržištu što se tiče kredita i investicija", rekao je Brzaković.

Prema njegovim rečima, država sada ima oko 80 odsto kapitala Zastava oružje a posle konverzije bi bila skoro stopostotni vlasnik.

"To nije privilegija kragujevačke fabrike oružja već će se kroz konverziju rešavati poreski dug i drugih preduzeća namenske industrije u Srbiji", rekao je Brzaković.

On je naveo da je fabrika u Kragujevcu 2014. godine i pored pune uposlenosti imala negativne rezultate, odnosno minus od oko 130 miliona dinara, a 10 meseci nije plaćala poreze i doprinose.

Zastava oružje je prošle godine, uz promene u poslovnoj politici, ostvarila dobit od 293 miliona dinara i redovno izmiruje obaveze prema državi i lokalnoj samoupravi.

U fabrici je 2016. godine investirano 3,5 miliona evra, od čega dva miliona iz kredita, a milion i po evra iz tekućeg poslovanja.

Prema rečima Brzakovića, u ovoj godini su ugovoreni poslovi za celu 2017. godinu, a očekuje se da u novembru bude obezbeđena proizvodnja do oktobra 2018. godine.

Fabrika oružja u Kragujevcu ima 2.370 radnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu