Javni konkurs u oblasti omladinske politike - iKragujevac


Vesti

Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa, aktivnosti i manifestacija u oblasti omladinske politike iz budžeta grada Kragujevca za 2017. godinu.

Gradsko veće, na osnovu člana 26. Zakona o mladima (“Službeni Glasnik RS“, br. 50/11), člana 17. stav 1. Pravilnika o postupku dodele sredstava iz budžeta grada Kragujevca za realizaciju programa, projekata, manifestacija i aktivnosti u oblasti omladinske politike (“Službeni list grada Kragujevca“ br.1/16) i Odluke Gradskog veća broj 400-132/16-V od 10. februara 2016. godine, raspisuje

Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa, aktivnosti i manifestacija u oblati omladinske politike iz budžeta grada Kragujevca za 2017. godinu

I Predmet konkursa

Javni Konkurs se raspisuje za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa, aktivnosti i manifestacija (u daljem tekstu:projekti) u oblasti omladinske politike za 2017. godinu za sledeće oblasti:

učešće u međunarodnim projektima;
povećanje zapošljivosti mladih;
volonterizam mladih i jačanje aktivizma mladih;
unapređenje informisanja mladih o mladima i promocija sadržaja za mlade;
prevencija bolesti i promocija zdravlja i zdravih stilova života;
kampanje i akcije za povećanje nivoa socijalne uključenosti mladih iz osetljivih grupa;

Projekat je niz jedinstvenih aktivnosti u kraćem vremenskom intervalu ili aktivnosti koje su jednokratnog karaktera, koje uz korišćenje finansijskih, ljudskih i drugih resursa dovode do realizacije unapred definisanog cilja.
Program je grupa aktivnosti koje se odvijaju u dužem vremenskom periodu, uz moguće ponavljanje, kako bi se realizovala neka strategija, ili bi se došlo do unapređenja određene oblasti omladinske politike.
Manifestacija je kompleksan događaj sa ograničenim vremenom trajanja, sastavljen iz različitih programskih sadržaja, koji podrazumevaju veliki broj učesnika ili posetilaca.

II Sredstva za finansiranje/sufinansiranje projekata

Sredstva za ove namene biće predviđena su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2017. godinu.

III Pravo učešća na konkursu

Udruženja/organizacije u oblasti omladinske politike mogu da podnose projekte individualno ili udruženo sa drugim udruženjima/organizacijama.
Partneri udruženja/organizacija koje učestvuju u kreiranju i realizaciji projekata i troškovi koje oni naprave, prihvataju se ako ispunjavaju iste uslove koji se primenjuju i za korisnike dodeljenih sredstava.
Učesnici na konkursu mogu da podnose predloge projekta individualno ili udruženo sa drugim učesnicima, s tim što se partneri učesnika na konkursu koji učestvuju u kreiranju i realizaciji projekata i troškovi koje oni naprave, prihvataju ako ispunjavaju iste uslove koji se primenjuju i za korisnike dodeljenih sredstava.

Predlagač projekta ne može da:

bude u postupku likvidacije i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti;
bude u poslednje dve godine pravnosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojom delatnošću.

Predlagač projekta ne može dobijati sredstva iz budžeta grada Kragujevca za realizaciju svojih projekata dve godine od dana kada je utvrđeno postojanje sledećih okolnosti:

netačno ili nepotpuno obaveštavanje davaoca sredstava o bitnim okolnostima vezanim za odobrenje i realizovanje projekta;
svojim propustom ne izvrši projekat u celini ili ga izvrši u nebitnom delu;
upotrebi sredstva nenamenski, u potpunosti ili delimično, ili se ne pridržava propisanih ili ugovorenih mera koje su utvrđene radi osiguranja realizacije projekta;
ne dostavi u predviđenim rokvima potrebne izveštaje i dokaze, iako ga je davalac sredstava prethodno upozorio na nepravilnosti i posledice;
prestane da ispunjava uslove koji su potrebni za dobijanje sredstava.

IV Prijava na konkurs

Obrazac prijave na Konkurs i ostala prateća dokumentacija vezana za apliciranje dostupni su na zvaničnom internet sajtu grada Kragujevca (www.kragujevac.rs).
Uz Obrazac broj 1 - Aplikacioni formular obavezno se podnosi sva odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuju ispunjenost propisanih kriterijuma predlagača projekta i to:

osnovni podaci o učesniku na konkursu (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj za pravna lica, odnosno ime i prezime, prebivalište i matični broj za fizička lica, kao i broj tekućeg računa),
osnovni podaci o eventualnim partnerima na projektu,
radna biografija angažovanog osoblja,
podaci o osobi odgovornoj za realizaciju projekta i korišćenje sredstava,
statut za udruženja i ustanove;
kopija izveštaja o realizovanim aktivnostima u prethodnoj budžetskoj godini;
dokaz o članstvu u Savezu udruženja/organizacija na nivou Republike, ukoliko nije utvrđeno statutom;
propratno pismo.

Predlagač projekta ne može da:

bude u postupku likvidacije i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti;
ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja;
bude u poslednje dve godine pravnosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa njegovom delatnošću.

Predlog projekta sadrži detaljne podatke o:

predlagaču projekta;
učesnicima u realizaciji projekta i svojstvu u kome se angažuju;
ciljevima i očekivanim rezultatima,
vrsti i sadržini aktivnosti, vremenu i mestu realizacije;
kako će se vršiti ocenjivanje uspešnosti (vrednovanje rezultata projekta);
budžetu projekta, odnosno potrebnim novčanim sredstvima, iskazanim prema vrstama troškova;
vremenskom planu upotrebe sredstava (vremenski period u kome su sredstva potrebna i rokovi u kojima su potrebna);
načinu praćenja realizacije i evaluacije rezultata.

Predlog projekta mora biti dostavljen u zapečaćenoj koverti, zaštićenoj od oštećenja koja mogu nastati u transportu, na prijemnom šalteru Gradske uprave ili preporučenom poštom na adresu: Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, Trg slobode 3, Kragujevac, sa naznakom:

“Za Komisiju za izbor projekta, programa, aktivnosti i manifestacija u oblasti omladinske politike koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Kragujevca u 2017. godini“.

Sva obavezna i prateća dokumentacija mora biti dostavljena u jednoj koverti ili paketu. Predlog projekta čija je prijava poslata u više koverata, tj. paketa, neće biti uzet u obzir (smatraće se da nije ispunio formalne uslove).

Prednja strana koverte sa predlogom projekta mora sadržati najmanje sledeće podatke:

naziv predloga projekta;
naziv podnosioca predloga;
adresu podnosioca predloga;
oznaku: “Ne otvarati“.

Svu dokumentaciju - obrazac prijave i ostalu prateću dokumentaciju obavezno dostaviti i u elektronskom obliku.
Konkursni materijal se ne vraća.
Primljeni predlozi projekata se ne vraćaju podnosiocima.

V Kriterijumi i merila za ocenu projekata

Kriterijumi u pogledu kvaliteta, odnosno prirode i sadržine predloga projekata jesu:

da je u skladu sa zakonom, usvojenim strateškim i planskim dokumentima u oblasti omladinske politike na nivou Republike Srbije i grada Kragujevca;
da je u skladu sa uslovima, kriterijumima i ciljevima navedenim u javnom pozivu/stalno otvorenom konkursu;
da se realizuje u gradu Kragujevcu, odnosno da je od interesa za korisnike sa teritorije grada Kragujevca;
da je u skladu sa principima utvrđenim u dokumentima međunarodnih organizacija čija je članica Republika Srbija;
da ima značajan i dugotrajan uticaj na razvoj sistema omladinske politike u gradu Kragujevcu;
da ima visoku srazmeru između učinka i koštanja;
da ne postoji nikakva sumnja u mogućnost realizacije;
da predviđa angažovanje odgovarajućeg broja učesnika kao i potrebne resurse za realizaciju;
da će se, po pravilu, realizovati u tekućoj godini;
da se ne može u dovoljnoj meri realizovati bez pomoći iz sredstava budžeta grada Kragujevca (projekat uopšte ne može da započne ili da se okonča) i da bi davanje finansijske pomoći bilo opravdano i prema osnovu i prema visini;
da je, po pravilu, predviđeno fazno (u ratama) finansiranje projekata.

Komisija vrši ocenu i bodovanje podnetih predloga, u skladu sa Pravilnikom, i dostavlja Gradskom veću izveštaj sa predlogom projekata koji će se finansirati i sufinansirati iz budžeta grada Kragujevca i predlogom iznosa sredstava opredeljenih za svaki projekat pojedinačno, s tim što će prednost imati oni projekti koji su bodovani većim brojem bodova.

Komisija ima pravo i mogućnost da za predloge projekta kod kojih postoji potreba za dodatnim informacijama ili intervencijama traži dodatno objašnjenje (intervenciju) od predlagača, odnosno nosioca projekta.

Komisija može o određenom pitanju da pribavi stručno mišljenje od strane istaknutih stručnjaka ili odgovarajućih organizacija u oblasti omladinske politike.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Kriterijumi u pogledu troškova realizacije projketa su:

da su direktni troškovi realizacije aktivnosti opravdani, stvarni i u neposrednoj vezi sa ciljevima realizacije aktivnosti;
da se budžet sastoji iz neposrednih troškova realizacije aktivnosti u vezi naknada/honorara lica angažovanih na neposrednoj realizaciji, materijalnih troškova i administrativnih troškova realizacije (opravdani direktni troškovi) i opravdanih indirektnih troškova nosioca aktivnosti (izdaci za komunalne usluge, naknade/honorare lica kod nosioca koji ne učestvuju neposredno u realizaciji, izdaci za komunikacije i sl.), koji ne mogu biti veći od 20% od opravdanih direktnih troškova.

Opravdani indirektni troškovi su prihvatljivi ako ne obuhvataju troškove koji su budžetom projekta namenjeni realizaciji nekog dela projekta.
Indirektni troškovi nisu prihvatljivi ako je nosilac projekta dobio iz budžeta grada Kragujevca za svoj rad odgovarajuća sredstva po drugom osnovu.

Direktni troškovi se po pravilu mogu, u zavisnosti od vrste i prirode projekata, priznati za:

ljudske resurse (naknada/honorar za lica angažovana na programu i projektu) - maksimalno 60% ukupnog budžeta;
materijalne troškovi, administrativne troškovi i sl. - maksimalno 60% ukupnog budžeta;
ostale troškove (troškovi platnog prometa, provizija banke i slično) - maksimalno 5% ukupnog budžeta, tako da ukupan zbir bude 100%.

Izuzetno, majući u vidu namenu i krajnji cilj projekta, troškovi za ljudske resurse moguse priznati u iznosu većem od predviđenog.
Merila koja će biti uzeta u obzir za izbor projekta, programa, aktivnosti i manifestacija u oblasti omladinske politike koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Kragujevca u 2017. godini iz oblasti omladinske politike, sastavni su deo Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata, u oblasti omladinske politike koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Kragujevca (“Službeni list grada Kragujevca“, br.1/16).
Pre donošenja konačne odluke o odobravanju ili neodobravanju projekta i visini sredstava za realizaciju projekta, Komisija može podnosiocu predloga projekata sugerisati da izvrši određene modifikacije predloga projekata, u odnosu na planirani budžet i sadržinu (planirane aktivnosti) projekta.

VI Rokovi za donošenje i objavljivanje odluke

Rok za podnošenje prijava na konkurs je 10.novembar 2016. godine.

Neće se razmatrati:

neblagovremene i nepotpune prijave,
prijave čiji podnosilac nije izvršio svoje dosadašnje obaveze prema Gradu u vezi projekata koje je Grad finansirao ili sufinansirao u prethodnom periodu, osim u slučaju dokazanih razloga više sile;
projekti sa komercijalnim efektima, osim ako ti efekti nisu usmereni na dalju realizaciju, odnosno na održivost ili samoodrživost osnovnih aktivnosti predviđenih projektom;
projekti koji se sasvim ili pretežno odnose na investiciona ulaganja u opremu odnosno održavanje, adaptaciju, sanaciju ili izgradnju poslovnog prostora;
projekti čiji su jedine ili pretežne aktivnosti usmerene na putovanja, studije, učešća na konferencijama i stručnim skupovima i slične aktivnosti;
projekti koji su sponzorstva bilo koje vrste prema trećim licima ili organizacijama.

Komisija vrši ocenu i bodovanje podnetih predloga u skaldu sa Pravilnikom i u obavezi je da dostavi Gradskom veću izveštaj sa predlogom projekata koji će se finansirati i sufinansirati iz budzeta grada Kragujevca a koji sadrži predlog iznosa opredeljenih sredstava.

Gradsko veće, na osnovu predloga Komisije donosi Rešenje o raspodeli sredstava iz budžeta grada Kragujevca za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti omladinske politike iz budžeta grada Kragujevca u roku od 7 dana od dana dostavljanja izveštaja.
Rešenje Gradskog veća o raspodeli sredstava iz budžeta grada Kragujevca za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti omladinske politike iz budžeta grada Kragujevca se objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca.
Nosioci odobrenih projekata dužni su da pri realizaciji istih na vidnom mestu naznače da je projekat finansiran ili sufinansiran iz sredstava budžeta Grada.

Kontakt osoba u vezi Konkursa je Marija Đoković, Gradska uprava za vanprivredne delatnosti, Kancelarija za mlade, ul. Save Kovačevića 5, kontakt telefon 335-467.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu