Izvoz Fijata u azijski region - iKragujevac


Vesti

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je da je pala i poslednja barijera za bescarinski izvoz automobila marke "fijat" u evroazijski region, jer je ministar nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandik Bišimbajev obećao da će ta zemlja dati svoj pristanak za to.

Knežević je, nakon konstitutivnog zasedanja Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, istakao da je po tom pitanju, što se srpske strane tiče, sve rešeno odavno.

On je rekao da je Bišimbajev dao obećanje da će se Kazahstan u Savetu Evroazijske unije zalagati za to, i dodao da posle donošenja odluke preostaje samo da se ispune tehnički uslovi.

Ministar je, kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije i Kazahstana u 2015. godini, rekao da je ona iznosila približno 166 miliona dolara, i dodao da se u svim sferama privrede može napraviti veliki iskorak ka još boljoj saradnji.
Knežević je istakao da je deficit u razmeni na strani Srbije, kao i da 80 odsto srpskog uvoza čine nafta i naftni derivati, dodavši da naša zemlja u Kazahstan izvozi pre svega podne pločice, građevinski materijal i konstrukcije.

U svim privrednim segmentima možemo da ostvarimo izuzetan iskorak. U stvarima kao što je privatizacija, osnivanje zajedničkih preduzeća i zajednički nastup na trećim trzištima leži potencijal za unapređenje saradnje i na tome ćemo raditi, poručio je on.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnost Bišimbajevu na tome što ta prijateljska zemlja nikada nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i što nije podržala ni prijem Kosova u Unesko.

Knežević je naglasio da je danas održana prva sednica Međuvladine komisije, samim tim i konstitutivna, uz ocenu da je ona protekla u upoznavanju potencijala obe ekonomije.

On je najavio da će naredna sednica biti održana sledeće godine u Kazahstanu, pri čemu će tom sastanku prethoditi poseta premijera Aleksandra Vučića i privredne delegacije toj zemlji, najavio je ministar.

Bišimbajev je, na komentar novinara da je baš ta zemlja do sada bila protiv bescarinskog uvoza "fijata", štiteći svoju proizvodnju, rekao da im "fijat" nije direktna konkurencija.

-U poslednje vreme mi u Kazahstanu beležimo rast automobilske industrije i proizvodnje, ali nakon obraćanja srpske strane razmotrili smo njihov zahtev. Vaši automobili nisu direktna konkurencija našoj proizvodnji, pa smo doneli odluku da podržimo slobodan izvoz, odnosno uvoz u naš region, objasnio je on.
Bišimbajev je potvrdio da ta zemlja teži tome da intenzivira ekonomske odnose sa Srbijom, i dodao da je danas dogovorena saradnja u širokom spektru – od obrazovanja, biologije, saobraćaja do turizma.

-Između Srbije i Kazahstana već šest godina postoji sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se pripremamo za izradu novog takvog sporazuma između Srbije i zemalja članica Evroazijske unije, rekao je on.

Kazahstan podržava takav pristup i izradu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom, kao i predlog srpske strane o izvozu automobila "fijat" na tržište Evroazijske unije.

Nadamo se da će u okviru Poslovnog saveta biti izrađen portofolio projekata koji će omogućiti produbljenje investicione i ekonomske saradnje, rekao je on i uputio poziv Kneževiću za učešće u narednom zasedanju u Astani.

Knežević i Bišimbajev su nakon plenarne sednice potpisali Protokol sa Međuvladine komisije.

Danas je konstituisan i Poslovni savet između Privredne komore Srbije i Spoljnotrgovinske komore Kazahstana, a sporazum o tome potpisali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Jerhat Iskalijev. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu