Izdvojeno 27 miliona za privatne vrtiće - iKragujevac


Vesti

Uprkos novoj strategiji, "ispod crte" će ipak ostati oko 800 mališana iz grada na Lepenici.

Višegodišnji problem prebukiranosti kapaciteta u ovdašnjim obdaništima, Gradska uprava ove godine pokušava da reši i finansiranjem boravka mališana u privatnim vrtićima. Za te namene je iz lokalne kase izdvojeno 27 miliona dinara, a roditelji dece koja će boraviti u privatnim ustanovama će mesečno plaćati oko 3.500 dinara - koliko košta i boravak predškolaca u državnim obdaništima.

U međuvremenu, na konkurs koji je raspisan pre petnaestak dana već se prijavilo šest privatnih vrtića, a iz Gradske uprave najavljuju da će kompletna procedura biti okončana do polovine narednog meseca.

- U dosad prijavljenim objektima mesta ima za oko 500 mališana, a trenutno je u toku formiranje komisije koja će kontrolisati da li ispunjavaju sve potrebne uslove i sačiniti rang-liste za upis dece. Tek potom će sa privatnicima biti potpisani ugovori - precizira Gordana Marković, načelnik Uprave za vanprivredne delatnosti u Kragujevcu, naglašavajući da svi vrtići koji su konkurisali za ovaj posao moraju da poseduju rešenja o verifikaciji, odnosno ispunjenju svih uslova koji važe i za državna obdaništa.

Osim kvalifikovanog kadra, saznajemo, treba da imaju obezbeđen prostor za igru i spavanje, te druge uslove... a dokumentaciju o tome - shodno zakonskoj regulativi - izdaje Ministarstvo za obrazovanje, a rešenja o verifikaciji se dostavljaju nadležnim gradskim službama.

Inače, u ukupno 16 vrtića državnih predškolskih ustanova "Nada Naumović" i "Đurđevdan" mesta su obezbeđena za oko 4.200 mališana i to su više nego maksimalni kapaciteti. Uz planirano obezbeđivanje dodatnih 500 mesta u privatnim vrtićima, ipak, neće biti rešen kompletan broj zahteva roditelja za smeštaj dece u obdaništima i "ispod crte" će ostati još oko 800 najmlađih Kragujevčana.

Zato iz Gradske uprave poručuju da im trenutne finansijske mogućnosti ne dozvoljavaju da pozitivno reše sve zahteve, a procenjuju i da bi tek dogodine mogli da računaju na ambicioznije investicije u ovoj oblasti: proširenjem kapaciteta ili gradnjom novih obdaništa.

Boravak dece u državnim obdaništima Gradska uprava sufinansira sa 80 odsto ekonomske cene i to sada iznosi oko 13.700 dinara, dok roditelji izdvajaju oko 3.500. Isti princip će, kažu, biti primenjivan i za boravak mališana u privatnim vrtićima.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu