"Janjušević" u gradskom prevozu umesto "Laste" - iKragujevac


Vesti

Javni prevoz u Kragujevcu, od danas pored ”Vulović transporta” i ”Arive” obavlja i prevoznička kuća ”Janjušević” iz Priboja, koja je u postupku javne nabavke dobila ovaj komunalni posao umesto ”Laste”.

Novi prevoznik voziće na 12 linija prigradskog prevoza sa 14 vozila, dok će gradske linije koje su do nedavno pripadale ”Lasti” medjusobno raspodeliti Vulović i Ariva. Za gradjane, korisnike javnog prevoza, ništa se ne menja u redu vožnje, izuzev činjenice da se jedina linija, i tip otvorenog autobusa – ”Leptirić ” od danas ukida.
Problem u obavljanju ove komunalne delatnosti nastao je kada je ”Lasta” najavila odlazak iz Kragujevca, i objavila da zatvara svoje radne jedinice izvan Beograda usled problema u poslovanju, nemogućnosti ispunjavanja ugovorenih obeveza, kako onih prema radnicima, dobavljačima, poslovnim partnerima, tako i prema korisnicima. Uz to, Lasta je imala obavezu da obnovi vozila, ali ni ova ugovorna odredba nije ispoštovana. Tako je, u julu gradski prevoz i pored revidiranog letnjeg reda vožnje bio pred kolapsom, kaže Branka Ivković, direktorka Gradske agencije za saobraćaj i ocenjuje da je Grad brzo reagovao. Ranije zainteresovan prevoznik ”Janjušević” iz Priboja, ispunivši propisane kriterijume u postupku javne nabavke postao je, umesto Laste treći prevoznik. Gradsko veće dalo je saglasnost na potpisivanje ugovora sa novim prevoznikom.
Za korisnike usluga sve ostaje isto, cena karte će koštati kao do sad.

Jedina izmena u obavljanju javnog prevoza je ta što gradjani više neće moći do Šumaričkog jezera popularnim – Leptirićem, jer je Lasta imala poseban ugovor za ovu liniju i otvoren tip autobusa. Za sada se ne zna da li će narednog leta neko drugi preuzeti tu deonicu. Letnji red vožnje, podsećaju u Gradskoj agenciji za saobraćaj traje do 1. septembra, kada se ponovo uvode djačke linije. Iako problem koji je zadesio vozače i konduktere Laste, radnike iz Kragujevca, nije u ingirenciji Gradske agencije za saobraćaj, nadležni ove poslovnice ocenjuju, da bi novi prevoznik mogao da angažuje iskusne vozače koji poznaju trase kada ti radnici napuste Lastu. Predstojeća jesenja sezona za javni prevoz stiže na vreme i na svim gradskim i prigradskim linijama u Kragujevcu.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu