FIAT neće otpuštati radnike: Program dobrovoljnog odlaska radnika uspeo - iKragujevac


Vesti

Program dobrovoljnog odlaska radnika iz Fijata je uspeo u potpunosti i neće biti otpuštanja, rekla je direktorka "Fijata" Silvija Verneti.

Ona je u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem istakla da je program dobrovoljnog odlaska uspeo, prenosi RTS.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Zoran Marković rekao je juče da se direktorka kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" sastala sa predstavnicima tog sindikata, a da je tema razgovora bila aktuelna situacija u fabrici.

Očekuje se da bude saopšten broj radnika koji je prihvatio ponuđeni socijalni program. 

Radnici Fijata su za socijalni program počeli da se izjašnjavaju 27. juna i prijavljivanje je trajalo do 8. jula. U Fijatu je zaposleno oko 3.200 radnika, a sredinom juna, najavljeno je gašenje jedne smene u Kragujevcu. Sindikati su potom upozorili da bi usled toga bez posla moglo da ostane i do 900 radnika u fabrici automobila i još oko 600 zaposlenih kod kooperanata. 

Ponuđen im je program iz četiri dela. Prvi je zakonska otpremnina u slučaju proglašenja tehnološkog viška, drugi su primanja koja bi radnik ostvario u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, treći je fiksna isplata od 3.000 evra po radniku i četvrti su neisplaćene naknade za godišnji odmor i regres. Na primer, radnici koji su proveli u fabrici tri godine mogu da računaju na otpremnine u iznosu od oko 4.800 evra. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu