"Večiti" studenti NE ODUSTAJU! - iKragujevac


Vesti

Večiti studenti ne odustaju od studiranja i peticije. 

Studenti koji su upisali fakultet po starom (pre uvođenja „bolonje”), a kojih ima najmanje 19.000 u Srbiji, predali su po drugi put peticiju kojom traže produženje roka za završetak studija za najmanje još dve godine. Peticija, koju je potpisalo do sad 5500 akademaca, predata je premijeru, predsednici Narodne skupštine i Odboru za visoko obrazovanje.

Oni objašnjavaju da nema logike da se studentima u Srbiji ne omogući ono što je već omogućeno kolegama u okolnim zemljama. U Crnoj Gori je, navode, rok produžavan tri, četiri puta. Pri tom, naglašavaju, zanimljivo je da su u drugim zemljama upravo političari bili inicijatori ove ideje, a kod nas studenti.
Inače, u ovu kategoriju studenata spadaju svi oni koji su studije upisali pre školske 2006/2007. godine, a koji do sad nisu položili sve ispite. Rok za završavanje studija njima ističe 30. septembra 2016. godine. Nakon toga „večiti” studenti, koji ne vole ovaj izraz, više neće moći da budu u statusu studenata, ali će moći, ukoliko žele, da upišu ispočetka program ili drugi fakultet.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje na poslednjoj sednici podržao je predlog Ministarstva prosvete da 48 ESP bodova i naredne školske godine bude uslov za budžetski status, kao i da studenti koji su poslednje godine redovnog trajanja studija bili na budžetu, zadržavaju taj status i tokom produžene godine. Ove izmene će biti pred poslanicima po formiranju nove vlade.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu