BRAVO: Praksa za 59 studenata u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, Stefan Nikezić organizovao je prijem za studente završnih godina osnovnih, integrisanih i master akademskih studija koji su konkurisali za program Studentske letnje prakse. Reč je o zajedničkom projektu koji se četvrtu godinu zaredom uspešno realizuje u saradnji Univerziteta i grada Kragujevca, a podrazumeva da studenti tokom leta obavljaju stručnu praksu u Gradskoj upravi i u ustanovama čiji je osnivač grad Kragujevac. Ove godine letnju stručnu praksu obaviće 59 studenata.

Čestitajući studentima na dobijanju stručne prakse čiju je selekciju vršio Univerzitet, Nikezić im je savetovao da svoje mentore pitaju za svaku nedoumicu i da se ne stide ukoliko se ne snalaze najbolje u dobijenim zadacima, jer su upravo iz tog razloga tu, da stečeno znanje na matičnim fakultetima usavrše i da se stručno osposobljavaju za buduće poslove – rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Za praksu koja će trajati po mesec dana u dva ciklusa u julu i avgustu mesecu, mogli su da apliciraju svi zainteresovani studenti a Univerzitet je vršio selekciju.

Govoreći studentima o intervjuima za posao, prof. dr Petar Veselinović, prorektor za nastavu i studentska pitanja rekao je da, pored stečene diplome koja je samo ulaznica za život, prva pitanja svakog poslodavca su šta znate da radite i koje jezike govorite. Stručna praksa je velika investicija u sebe i predstavlja spoj teorije i prakse što je prava kombinacija. Važnija strana prakse, pored one da će studenti sami moći da prepoznaju svoja znanja i interesovanja, je da će budući poslodavci zainteresovanošću i pitanjima videti koliko je kandidat sposoban i spreman za posao, a s kojima se sretao u toku prakse – rekao je na prijemu Petar Veselinović, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu.

Po završetku prakse, studenti će izraditi izveštaj, dobiti ocenu i sertifikat o praksi koja će dokumentovati o upotrebljenom teorijskom znanju, stečenom iskustvu i veštini a nesumnjivo obogatiti biografije. Prema rečima Milene Mijailović, saradnice u Centru za razvoj karijere, letnja stručna praksa je pozitivno ocenjena od strane i studenata i mentora a čak dve kandidatkinje su nakon obavljene prakse ostale na pozicijama na kojima su bile u toku prakse.

Prijemu su prisustvovali Đorđe Petrović, student prorektor, Marija Đoković, koordinator Kancelarija za mlade i predstavnici Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu