Radomir Nikolić: Smanjenje nezaposlenosti primarni cilj - iKragujevac


Vesti

Naš osnovni cilj je smanjenje broja nezaposlenih u Kragujevcu, a veza sa privredno i industrijski najmoćnijom zemljom na svetu jeste nešto što može da nam pomogne u tome, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, gostujući u emisiji “U fokusu“ Televizije Kragujevac.

Posle potpisivanja Sporazuma o saradnji i sastanka sa predstavnicima kineskog Šiana, naš Univerzitet je napravio kontakte sa jednim od njihovih 12 univerziteta. Takođe, u planu je saradnja dva grada na polju nauke i kulture, a počinjemo sa pregovarima u oblasti privrede, kaže Nikolić.

Prilikom posete kineske delegacije bilo je reči i o saradnji sa CMEK-om, koja nije jedina kompanija sa kojom grad Kragujevac ima poslovne odnose. Intenzivno smo radili na saradnji sa Kinezima, rekao je Nikolić. Potpisan je sporazum sa ZTE-om u vezi sa led rasvetom i Huavejom u oblasti unapređenja poslovanja lokalne samouprave. Pokrenuli smo i pitanje dugoročnog zaduženja grada kod Kineske razvojne banke, a imali smo na umu refinansiranje postojećih dugova i nove investicije, koje planiramo.

Najavljeno ukidanje jedne smene u kompaniji “Fijat Krajsler automobili Srbija“ i smanjenje broja zaposlenih, prema mišljenju gradonačelnika Kragujevca nije iznenađujuće s obzirom na to da Fijat u prethodnom periodu nije radio punim kapacitetom. Mi jedino možemo da pomognemo kao medijatori u pregovorima sindikata, rukovodstva Fijata i Vlade, rekao je Nikolić i dodao da će se otpuštanje radnika odraziti na stanje u gradskoj kasi u koju se slivaju prihodi od poreza na zarade, tako da će budžet grada biti manji za oko 10 miliona dinara mesečno. Nikolić smatra da je rešenje problema nezaposlenosti u Kragujevcu opremanje industrijskih zona Feniks i Korman polje i dolazak manjih investitora. Dosta toga smo već uradili kada je industrijska zona Feniks u pitanju, obezbedili smo sredstva iz kredita EBRD-a, u toku je plan promene detaljne regulacije, a u narednom preriodu krenuće izgradnja same infrastrukture.

Grad Kragujevac je prvi krug racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, uspešno sproveo, ali gradonačelnik smatra da zbog najavljenih otpuštanja u Fijatu, i već postojećeg problema nezaposlenosti, lokalna samouprava nema prava da znatno smanjuje broj zaposlenih dok ne počne sa zapošljavanjem u novoj industrijskoj zoni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu