SPREMITE SVOJ CV: Otvaraju se nova radna mesta! - iKragujevac


Vesti

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da direktnim letom do Njujorka srpska prestonica polako postaje čvorište aviosaobraćaja.

Srbija je jedina od jedanaest zemalja u regionu koja ima direktan let za Njujork. Ne možemo da se ne setimo osamdesetih godina kada je Beograd bio centar Evrope, kada je pitanju aviosaobraćaj", naglasio je Čadež.

On je dodao da je Institut Oksford ekonomiks radio studiju koja kaže da će do 2020. godine samo kompanija ER Srbija doprineti sektoru turizma sa 28.000 radnih mesta i sa pola milijarde dolara u novcu godišnje.

"Beograd direktnom linijom sa Njujorkom postaje potencijalni privredni centar celog regiona, a to znači veće investicije, lakši privredni kontakti", kaže on i dodaje da nije Frankfurt postao slučajno poslovni centar sveta, već je prvo postao saobraćajno čvorište tog dela Evrope.

Linija će, dodaje on, doprineti privlačenju investicija, zapošljavanju, jer je, kako kaže stranim kompanijama važna mobilnosdt kada ulažu u neku zemlju.

Što se tiče Kragujevca očekuju se nova radna mesta. Španska kompanija "Teknia" koja je, pre dve godine, kupila kragujevačku privatnu firmu "Promotor irva" i preimenovala je u Teknia KG, planira izgradnju nove fabrike, povećanje proizvodnje auto-delova i otvaranje novih radnih mesta. Direktor Teknie KG Slobodan Radović kaže da bi ta firma, koja godinama unazad posluje u iznajmljenim i neuslovnim pogonima fabrike "21. oktobar", u novi proizvodni pogon trebalo da se preseli u roku od godinu dana.

Teknia KG je, prema njegovim rečima, u pregovorima sa nadležnima u gradskoj upravi oko obezbeđenja lokacije na kojoj bi se gradila nova fabrika površine oko 4.000 kvadratnih metara, u kojoj će biti instalirana oprema vredna oko 3,8 miliona evra i otvoreno više desetina radnih mesta.

Pored toga, Grad Kragujevac je već započeo realizaciju prvih kineskih investicija. Sa kineskom kompanijom CMEC potpisan je sporazum o saradnji koji podrazumeva izgradnju velike klanice i postrojenja za preradu mesa odakle će se meso direktno izvoziti za Kinu. Projektom je predviđen otkup stoke sa teritorije 70 kilometara oko Kragujevca.

Kragujevac je potpisao sporazume o saradnji i sa Huawei-em, i sa još jednom velikom kineskom kompanijom koja trenutno radi studiju izvodljivosti ulaganja u Kragujevac. Ako sve to zaživi onako kako je predviđeno, otvoriće se puno novih radnih mesta.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu