Analiza vode u školama na seoskom području - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas predstavljen projekat “Situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitaciji za decu osnovnih škola u seoskim područjima teritorije Šumadije i Pomoravlja“. 

Projekat koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja započet je u martu ove godine, sa ciljem da se izvrši situaciona analiza pristupa zdravoj pijaćoj vodi, kao i nadzor sanitarno – higijenskog stanja u školama u seoskim sredinama.

Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, sredstvima Vlade kroz program i sredstva Ugovora o bilateralnoj saradnji između Republike Srbije i Republike Italije. Vrednost projekta iznosi oko 13 miliona dinara

Veoma nam je važan ovaj projekat, kako bismo utvrdili kvalitet vode i kakvi su sanitarni uslovi u školama. Želimo pre svega da utvrdimo stanje, da proverimo koji su predlozi za rešavanje problema i da omogućimo deci da imaju uslove kakve imaju deca u visokorazvijenim zemljama Evrope – rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Projektom će biti obuhvaćeno 245 osnovnih škola u ruralnim područjima na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u svakoj školi će biti urađen nadzor izvorišta vode, biohemijske analize, sanitarni nadzor objekta kao i investicioni predlog za regulisanje zatečenog stanja. U početnoj fazi angažovali smo italijanske eksperte, pre svega zbog korišćenja metodologije Svetske zdravstvene organizacije, kao i Institut za javno zdravlje iz Kragujevca i ekipu sa instituta Batut.

Kako bi se omogućilo repliciranje projekata i u drugim delovima Srbije ciljevi se realizuju kroz razvoj pilot metodologije i izbor reprezentativnih primera osnovnih škola u seoskim sredinama na teritoriji, rečeno je na današnjoj prezentaciji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu