Kinezi prave veliku farmu u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

Kineski privrednici obećavaju velika ulaganja u poljoprivredu Srbije.
Velika šansa za razvoj stočarstva u Šumadiji: planirana ogromna farma za 100 000 svinja i 50 000 goveda.

Na 83. međunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu nastupili su i privrednici iz Kine.
Broj izlagača iz Kine se, po rečima predsednika Društva za ekonomsko-trgovinsku saradnju i prijateljstvo Srbije s NR Kinom Brane Cvetinovića, učetvorostručio i srpskoj publici je ponuđen veoma širok asortiman proizvoda iz oblasti agrara - mašine, oprema, sredstva za zaštitu bilja...

Cvetinović ističe da se ulaganja kineskih partnera u Srbiju povećavaju i da su kineski privrednici spremni za različite oblike saradnje s privrednicima iz Srbije.

"U poslednje četiri godine ulaganja Kine u Srbiju dostigla su oko 1,5 milijardi evra, najviše u oblasti građevinarstva, a sve više se ulaže ili planira ulaganje i u poljoprivredu", kaže Cvetinovć, i nastavlja "privrednici iz NR Kine zainteresovani su za sve vrste saradnje u oblasti poljoprivrede, posetili su gotovo sve delove Srbije i uverili se da je potencijal ogroman i da se u našoj zemlji može proizvoditi kvalitetna i zdravstveno bezbedna hrana, koja trpi cenu uzgoja i transporta do Kine." 

Prema njegovim rečima, planovi su veliki, a deo njih se već ostvaruje. Naime, pre dve godine urađen je pilot-projekat u Surdulici - podignuti su plastenici i zasnovana proizvodnja povrća po kineskom modelu. Rezultat je pokazao da je na taj način proizvedeno povrće ranije stiglo na tržište, a da je prinos bio duplo veći, te su mnogi spremni da prihvate taj model uzgoja.

"Kineski privrednici zainteresovani su i za izvoz svih slobodnih količina soje i svih vrsta mesa. Kako je reč o velikim količinama, jer je i tržište veliko, domaći proizvođači mesa nisu u prilici da odgovore tim zahtevima, pa su krenula ulaganja u stočarstvo", kaže Cvetinović.

Prvi projkat, za koji se očekuje da bude završen do kraja ove godine, je izgradnja farme u Kragujevcu.

"Planirna je izgradnja farme kapaciteta oko 100.000 svinja i oko 50.000 goveda. U toku je izrada projekta, a reč je o mešovitoj srpsko-kineskoj firmi u kojoj je većinski vlasnik i investitor kineski CMEC", kaže Cvetinović.

Ističe da su privrednici iz Kine zainteresovani za ulaganje i u Vojvodini i to u sve vrste poljoprivredne proizvodnje, ali pre svega proizvodnju voća, povrća i prerađevina od voća i povrća, te proizvodnju mesa, soje, ulja od soje i sve to u velikim količinama.

"Zbog toga su raspoloženi i da investiraju u povećanje proizvodnje jer je, recimo, samo potreba za uljem od soje oko 10.000 tona mesečno, a spremni su i da ulažu i u povećanje obima proizvodnje semenskih proizvoda", ističe Cvetinović. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu