Svala i Dan Univerziteta u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Univerzitet u Kragujevcu obeležiće svoju slavu – Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov i 40 godina od osnivanja u subotu 21. maja 2016. godine, sa početkom u 16 časova u Svečanoj sali Rektorata.

Proslavi Dana Univerziteta prisustvovaće predsednik Republike, gospodin Tomislav Nikolić, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici Grada Kragujevca, rektori univerziteta iz Srbije i regiona, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnici verske zajednice, predstavnici akademske, naučne i stručne javnosti kao i profesori i studenti fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Univerzitet u Kragujevcu nastao je na temeljima Liceja Knjaževstva Serbskog, prve visokoškolske institucije u modernoj Srbiji.

Naime, Ukazom kneza Miloša Obrenovića od 01. jula 1838.godine, osniva se Licej Knjaževstva Serbskog (Lyceum – vrtovi u kome se predavala filozofija), a za rektora Liceja u Kragujevcu postavljen je Atanasije Nikolić, školovani inženjer, profesor matematike, zemljomerija i načertanija.

138 godina kasnije, na temeljima Liceja Knjaževstva Serbskog i u težnji za očuvanjem svog duhovnog, akademskog i kulturnog nasleđa, 21. maja 1976. godine Univerzitet u Kragujevcu nije „iznova“ osnovan, već mu je tada vraćen oreol najvažnije novovekovne srpske akademske dragocenosti.

Univerzitet u Kragujevcu danas u svom sastavu ima 12 akreditovanih fakulteta sa statusom pravnog lica, dozvolama za rad, koji se nalaze u 6 gradova centralne Srbije: Kragujevcu, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Užicu i Vrnjačkoj Banji. U sastavu Univerziteta u Kragujevcu je i Univerzitetska biblioteka, kao biblioteka opšte naučnog karaktera, čija je delatnost u funkciji nastavno-naučnih i istraživačkih procesa na Univerzitetu.

Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu danas studira 20 000 studenata na ukupno 110 studijskih programa, na svim nivoima studija, u svih pet naučnih polja. Studijske programe realizuje više od 1100 nastavnika i saradnika i blizu 600 istraživača.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu