KOLIKO SE SAMO NA OVO ČEKALO: Uskoro nećete plaćati većinu dokumenata i neće biti dugačkih redova na šalterima! - iKragujevac


Vesti

Građani uskoro više neće morati da državnim institucijama dostavljaju službene izvode. 

 Troškovi za takse biće znatno niži. Ne samo da više nećete plaćati većinu dokumenata, već više nećete ni čekati na njih u beskonačnim redovima na šalterima!

Ovogodišnji upis mališana u obdaništa u Srbiji biće verovatno poslednji u kome će službenici predškolskih ustanova tražiti sva dokumenta na papiru. Sledeće godine sve bi moralo da bude elektronski, pa će, tako, roditelji konačno biti oslobođeni pribavljanja velikog broja papira.

Još veći finansijski udar predstavlja promena prezimena posle udaje - oko 10.500 dinara. Naime, toliko iznose troškovi pribavljanja raznih izvoda i uverenja, takse za promenu tri lična dokumenta, a ne bi trebalo zaboraviti ni utrošeno vreme u redovima po državnim službama. Primenom novog zakona ušteda će u ovom slučaju biti gotovo 3.500 dinara.

Trenutna praksa u većini opština u Srbiji je, kako naglašavaju nadležni, da supružnik najpre mora da promeni ličnu kartu, kako bi onda podneo zahtev za promenu pasoša i vozačke dozvole.

Jedan od slučajeva koji roditeljima takođe izbija iz džepa priličnu svotu novca, odmah po rođenju naslednika, je prijava ličnog imena deteta radi upisa u matične knjige rođenih, kao i prijava prebivališta. Oni bi to morali da urade u roku od 30 dana, međutim, ne preporučuje se da bude pre sedmog dana od dana rođenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu