Kragujevac preuzeo osnivačka prava nad Centrom za strna žita - iKragujevac


Vesti

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na 12.sednici po hitnom postupku, najpre su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulom dr Zoranu Simonoviću koji je bio odbornik u dva mandata, od 1993. do 1996.godine i od 1996. do 2000.godine.

Gradski paralment je usvojio odluku o potvrđivanju manadata odbornicama Vesni Predojević sa izborne liste ''Veroljub Verko Stevanović ''Zajedno za Kragujevac URS i Mariji Radulović sa izborne liste Čedomir Jovanović – PREOKRET-dr Zoran Todorović (LDP, SPO, SDU). One su u skupštinskim klupama zamenile Aleksandra Lazovića iz ZZŠ i Mirjanu Manić iz LDP koji su na poslednjoj sednici gradskog paralmenta podneli ostavke. Nakon usvajanja Odluke o potvrđivanju odborničkih mandata Vesna Predojević i Marija Radulović su položile zakletve.

U nastavku rada odbornici Skupštine grada Kragujevca razmatrali su i sa 48 glasova za usvojili predlog Odluke o prihvatanju osnivačkog udela odnosno osnivačkih prava nad Centrom za strna žita D.O.O. Kragujevac. U obrazloženju ove odluke gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da se konačno, godinu dana od pokretanja inicijative, i formalno završava procedura prelaska Centra za strna žita pod okrilje grada Kragujevca. Nikolić je naglasio da su najpre dobijene saglasnosti ministarstava i agencija i da je nakon toga Vlada Srbije donela Zaključak kojim se gradu Kragujevcu daje mogućnost da preuzme osnivačka prava nad ovom naučnom institucijom.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je i da se donošenjem ove odluke Grad obavezuje da izmiri obaveze koje preduzeće ima prema poveriocima i zaposlenima i dodao da su zbog toga, krajem prošle godine, u budžetu za 2016.godinu opredeljena sredstva za te namene. ''Naravno svi znamo, kao i zaposleni u Centru za strna žita, da nemamo dovoljno sredstava da sve obaveze izmirimo odjednom ali ćemo korak po korak, kao što smo to počeli u Niskogradnji, izmirivati zaostale zarade. Ja vas podsećam da je JKP ''Niskogradnja'' posle četiri godine od osnivača dobila prvi deo sredstava i da je deo zarada, zaposlenima koji su potpisali socijalni program, isplaćen'', rekao je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao i da ovim Grad dobija ne samo Centar kao ustanovu koja ima ozbiljne zasluge za razvoj poljoprivrede u Srbiji, ne samo u Šumadiji i Kragujevcu, već i mogućnost da, nakon što preduzeće stavimo na noge, nastavimo da održavamo delatnost Centra za strna žita. Najznačajnije za grad Kragujevac, dodao je Nikolić, je da ovom odlukom dobija imovinu koja je u vlasništvu preduzeća – 70 hektara zemlje u Sobovici i 50 hektara zemlje u budućoj industrijskoj zoni na potezu od ''Elektrošumadije'' do auto puta. ''Na 70 hektara u Sobovici planirano je da, kada se za to budu stekli uslovi, uđe u projekat sa kineskim partnerom o izgradnji ogromnog postrojenja za preradu mesa a na ovih 50 hektara planirano je da napravimo novu industrijsku zonu. Radimo na tome da to bude slobodna zona u kojoj će se zapošljavati građani Kragujevca i gde će veliki broj ljudi u narednom periodu početi da radi'', zaključio je gradonačelnik Nikolić.

Današnju sednicu po hitnom postupku predsednik Skupštine grada Milan Urošević iskoristio je da čestita pripadnicima romske populacije Svetski dan Roma.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu