Uključite se u praćenje regularnosti predizborne kampanje uz pomoć nove android aplikacije! - iKragujevac


Vesti

Danas je predstavljena potpuno nova android aplikacija "Posmatrač izbora".

Android aplikacija “Posmatrač izbora“ putem koje će preko svojih mobilnih telefona građani moći da se uključe u praćenje regularnosti predizborne kampanje, kontrolu političkih aktivnosti ali i da prijave zloupotrebe, predstavljena je danas na konferenciji za novinare održanoj u Kancelariji za mlade.

Zadatak aplikacije da se građani što lakše i u što većoj meri uključe u praćenje izbornog procesa i aktivnosti političara, kako bi kampanja bila što transparentnija, rekla je na konferenciji Jelena Milanović, predsednica Omladine JAZAS-a Kragujejevac.

Aplikacija je najjednostaviniji način da se veliki broj građana uključi u nadzor, od lepljenja plakata na zabranjenim mestima do zloupotreba. Nakon prijave građana, sve uočene nepravilnosti automatski se prosleđuju nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata.

Android aplikacija “Posmatrač izbora“, čiju izradu je podržalo preko trideset nevladinih organizacija preuzima se besplatno sa "Google Store" i omogućava svakom građaninu da na jednostavan način kontroliše sve što rade stranke i političari u njihovom okruženju, objasnila je Milanovićeva.

Građanski aktivizam u sistemu kontrole izbora je ono što do sada nije bila praksa u Srbiji, ni u Kragujevcu. Grad Kragujevac želi da se to razvije, a prezentacija ove aplikacije je idealan primer, odnosno alatka za sve građane koji žele aktivno da učestvuju u tom procesu i pomognu u izgrađivanju građanskog društva - rekao je Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Govoreći o zloupotrebi javnih sredstava u načinu vođenja kampanje, Turković poziva Kragujevčane da uočavanjem nepravilnosti iskoriste android aplikaciju, jer to je jedini način da svi zajedno napredujemo.

Pokretanjem aplikacije građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na server. Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa kratkim opisima objavljuju se po mestu zapažanja na mapi Srbije i dostupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu