Šta prodavci smeju da urade ako posumnjaju DA STE NEŠTO UKRALI? - iKragujevac


Vesti

Sve ozbiljnije mere obezbeđenja pokazuju da krađe ozbiljno ugrožavaju profit prodavaca. To ipak ne znači da bi svaki kupac trebalo da se tretira kao mogući prestupnik, a šteta se nadoknađuje sa računa zaposlenog.

Sigurnosne kamere u mnogim trgovinskim lancima, izgleda, nisu dovoljne da se zaštite od krađe. Nisu ni zaštitni bedževi, ni zaštitne nalepnice, tzv. elektronska zaštita proizvoda.

Zato kupovina, iz perspektive zaposlenog ili obezbeđenja, neretko, izgleda ovako –Pokušaj krađe će verovatno sprečiti, ali će i većinu potrošača naterati da se osećaju kao prestupnici. Trgovine sa tim, nisu saglasne.

Kupci se žale na praksu u gotovo svim većim lancima. To nije nezakonito, jer zakonom nije regulisano, objašnjavaju u udruženjima za zaštitu potrošača.

Od nelagodnosti kupca veći je problem odgovornost prodavca. Sve što se ukrade, uglavnom se nadoknadi iz džepa zaposlenog. Ni to nije nezakonito, ali je nekorektno, kažu u sindikatima.

Problem nije veliki za kradljivca robe jeftinije od 5.000 dinara. Kad radnici obezbeđenja koji prate svakog kupca, uhvate takvog lopova i pozovu policiju, on uglavnom prođe nekažnjeno. Za sitnu krađu sledi privatna tužba. To se, zbog skupih sudskih troškova, gotovo nikada ne dešava.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu