"Fijat" ide u Rusiju bez carine - iKragujevac


Vesti

Srpski „fijat 500 L“ od maja ide u Rusiju – bez carine. Automobile iz kragujevačke fabrike bez graničnih taksi naša zemlja će moći da izveze i na tržište Evroazijske ekonomske unije, odnosno, osim Ruske Federacije, i na tržišta Belorusije i Kazahstana.

 S obzirom na to da je trgovina dvosmerna ulica, i vozila iz njihovih fabrika će u Srbiju stizati po istim uslovima, pa se može očekivati i da će „lada“ na našem tržištu biti jeftinija za deset odsto.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin upoznao je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića s pozitivnim pomakom u bescarinskom izvozu „Fijatovih“ vozila proizvedenih u Srbiji na tržište Evroazijske ekonomske unije. Čepurin je preneo informaciju da je pre dva dana prihvaćen predlog o pokretanju procesa unifikacije trgovinskog režima između zemalja Evroazijske ekonomske unije i Srbije, koji bi trebalo da bude konačno usvojen u maju ove godine.

„To će omogućiti delovanje radnih grupa Srbije i Unije po pitanju „fijata“ i po drugim tačkama uzajamne trgovine“, naglašava se u saopštenju Vlade Srbije.
Bescarinski izvoz „fijata 500 L“ u Rusiju svakako je vest koja je obradovala sve zaposlene u kompaniji „Fijat-Krajsler automobili Srbija".
Uvoznici „lade“ u Srbiju, koji na Beogradskom sajmu nude nove modele „Avtovaza“, koji su trenutno i najjeftiniji na našem tržištu, kažu da s pažnjom prate kako će se sve što je najavljeno i realizovati.
„Naravno da smo upoznati sa svim pitanjima u vezi sa ovom problematikom. Svaka odluka koja pospešuje trgovinsku razmenu je pozitivna. Ipak, do početka primene sporazuma proteći će bar nekoliko meseci“, kažu čelnici kompanije „Rusauto“ iz Beograda.
Odluka Rusije da uveze bescarinski „fijat 500 L“ bi značila da će i ruska vozila moći da se prodaju na našem tržištu bez carine.
„To je sjajna vest“, kaže Milan Vukasović, direktor „Verano motologistika“, uvoznika GAZ-ovih vozila za Srbiju, i predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila.
„Pre svega je dobro za Srbiju, fabriku u Kragujevcu, a naravno pojeftiniće i ruska vozila koja mi uvozimo.“

Padaju carine na „Ruse“
Milan Vukasović objašnjava da bi vozila iz Rusije bila jeftinija jer bi bila ukinuta carina od 12,5 odsto na automobile i 10 odsto na komercijalni program (laka privredna vozila, kamioni, autobusi…).
„To bi bilo izuzetno značajno za našu privredu koja vapi za jeftinijim a robustnim, izdržljivim vozilima komercijalnog programa, kakva je, na primer, nova „gazela nekst““, kaže Vukasović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu