Kragujevački političari u skupštini sede na - FIĆINIM SEDIŠTIMA! - iKragujevac


Vesti

Odbornici Skupštine grada Kragujevca na svakoj sednici o najbitnijim pitanjima za grad već decenijama raspravljaju sedeći na Fićinim sedištima. Fotelje u skupštinskoj sali su zapravo sedišta najpoznatijeg srpskog i kragujevačkog automobila – fiće.

Na taj način kragujevačka lokalna sredina ukazala je poštovanje nekadašnjem nacionalnom vozilu, komentarišu istoričari odluku koju su doneli čelnici grada početkom šezdesetih godina prošlog veka.

U Kragujevačkoj javnosti malo je poznata lokalna istorijska zanimljivost, a to je da su u zdanju gradskog parlamenta postavljena sedišta nekadašnjeg modela, koji je, bar po broju proizvedenih primeraka bio i jedini milioner.

Zgrada u kojoj je danas Gradska uprava, podignuta je pre 67 godina. Arhitekta Veroljub Trifunović u svojim knjigama podseća da je Kragujevac tada imao najveću administrativnu ulogu u Srbiji jer je Šumadijsko – raška oblast bila upravna jedinica skoro pet godina.

U Kragujevcu još ima fića na ulicama, a danas je najviše kupuje kao kragujevački suvenir i daleko je traženiji od suvenira kao što su opanak ili šajkača.

Izvor: Telegraf, M. Raca

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu