''Energetika'' ima dovoljno uglja i mazuta do kraja ove grejne sezone - iKragujevac


Vesti

'Energetika'' ima dovoljno uglja i mazuta do kraja ove grejne sezone, a prema rečima Slobodana Stankovića, izvršnog direktora kragujevačke toplane, deo energenata ostaće i za narednu grejnu sezonu.

Rešen je problem i sa ''Srbijagasom'', pa nakon pet godina, "Energetika" može da koristi i prirodni gas kao alternativno gorivo.

Zahvaljujući manjoj potrošnji, nižoj ceni energenata i racionalnijem poslovanju, procenjuje se da će troškovi u ovoj grejnoj sezoni biti manji za preko 500 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

"Energetika" na zalihama trenutno ima oko hiljadu tona mazuta, a još toliko je već avansno plaćeno. To je, ocenjuju u ovom preduzeću, više nego dovoljno do kraja grejne sezone, a nešto će ostati i za narednu.

Sa 40 hiljada tona uglja na zalihama, a prema prosečnoj potrošnji, obezbeđena je i polovina naredne grejne sezone. Pored smanjene potrošnje, u ovom preduzeću tvrde da su značajne uštede ostvarene i na prevozu uglja. Smanjeni su i gubici vode u distributivnom sistemu, odnosno potrošnja električne energije za trećinu. Od jula prošle godine, plate su smanjivane tri puta, a od 50 do 100 radnika nalazi se na plaćenom odsustvu. U januaru, na ime zarada, isplaćeno je pet miliona dinara manje nego u istom mesecu 2015. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu