"I ja se borim" - iKragujevac


Vesti

Pod sloganom "I ja se borim" obležen je Svetski dan dece obolele od raka. U Kragujevcu, kod Krsta realizovana je akcija sa ciljem pružanja podrške porodicama koje se bore sa ovim problemom.

Kampanju je u januaru pokrenulo Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i do sada brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života, ali i građani dali su doprinos u borbi protiv raka kod dece.

Volonteri, prijatelji i porodice simbolično su obeležili Svetski dan dece obolele od raka, druženjem, fotografisanjem, kupovinom balona i promotivnih artikala, kako bi pomogli izgradnju dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Sve ih povezuje dobra volja ili iskustvo u susretu sa ovom opakom bolešću, koja kada se pojavi kod dece, u svaku porodicu unosi prvo šok.

Zbog toga je potrebno mnogo energije, pribranosti, pravih informacija, kako bi lečenje bilo uspešno, priseća se Zorica Prodanović, majka devojčice Tamare, koja je uspela da pobedi rak limfnih žlezda.

Na tom putu do ozdravljenja dosta je pomoglo Nacionalno udurženje roditelja dece obolele od raka koje su 2003. osnovale porodice, lekari, medicinsko osoblje i volonteri. Zahvalnost je nemerljiva, a motiv neiscrpan: pomagati sada drugim porodicama i deci.

Rak je bolest koja potpuno menja način života obolelog deteta, roditelja, cele porodice. Cilj obeležavanja Svetskog dana je podizanje nivoa društvene svesti radi poboljšanja uslova lečenja i rehabilitacije obolele dece, pružanje materijalne i moralne pomoći mališanima i roditeljima.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Svake nedelje jedno izgubi borbu sa ovom bolešću. Tokom godine leči se više od 500 dece u 5 bolničkih ustanova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Najčešća maligna bolest dece je akutna leukemija. Iako uzroci pojave ove bolesti kod dece i dalje ostaju nepoznati, za sada jedino ohrabruje podatak da je u 70 odsto slučajeva kod dece, kancer izlečiv.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu