KG: Počelo obeležavanje četiri decenije Muzeja “21.oktobar“ - iKragujevac


Vesti

Otvaranjem izložbe Mape Lazara Vujaklije, jednog od naših najznačajnijih umetnika 20.veka, danas je počelo obeležavanje četiri decenije Muzeja “21.oktobar“. Muzej je otvoren na današnji dan 1976.godine a mnoga dela iz istorije, istorijografije, likovne umetnosti i književnosti nastala su na temu masovnog streljanja stanovnika Kragujevca 21.oktobra 1941.godine.

Čitava 2016.godina će, prema rečima direktora Spomen parka “Kragujevački oktobar“ Slavoljuba Jovanovića, biti u znaku obeležavanja ovog, za Spomen park, izuzetno važnog jubileja. Jovanović najavljuje da će 40.godina Muzeja pratiti otvaranje izložbe Nikole Koke Jankovića u okviru Noći muzeja a da je planirana i pozorišna predstava na bazi dela Vidosava Stevanovića po kome je izvedena poema na Velikom školskom času.

“U drugoj polovini juna pripremamo koncert Beogradske filharmonije na otvorenom koji Kragujevac do sada nije video, dok se za 23.septembar, Dan Spomen parka “21.oktobar“, priprema monografija koja će sadržati sve najznačajnije podatke od osnivanja ove ustanove daleke 1953.godine“, rekao je Jovanović.

Otvaranju izložbe u Muzeju “21.oktobar“ prisustvovali su predstavnici grada Kragujevca-predsednik Skupštine grada Milan Urošević, zamenik predsednika Slavica Kominac, direktori kragujevačkih ustanova kulture, mnogobrojni književnici i slikari.

Zamenik predsednika Skupštine grada Kragujevca i nekadašnja direktorka ove ustanove Slavica Kominac podsetila da je Spomen park “Kragujevački oktobar“ znamenito mesto od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju što predstavlja najviši rang u oblasti kulture naše zemlje. Naglašavajući da je za Muzej “21.oktobar“ danas izuzetno važan dan Slavica Kominac je rekla i da joj je izuzetno drago da je stalna postavka osavremenjena novim tehnologijama, što je proces koji je započeo još u vreme kada je ona bila na čelu ove ustanove. “Još jedan jako važan momenat za Muzej “21.oktobar“ je činjenica da se međunarodna antiratna manifestacija Salon antiratne karikature od prošle godine održava upravo na ovom mestu, muzeju“, zaključila je Kominac.

Izložba Mape Lazara Vujaklije je, uslovno, ilustracija “Crvene poeme“ nedavno preminulog kragujevačkog pesnika Dimitrija Nikolajevića. Nastala je 1970.godine u okviru Oktobarskih svečanosti i manifestacije Veliki školski čas a njena posebnost je to što je svaku bojenu matricu umetnik lično pripremao i nadgledao njeno ručno otiskivanje.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu