NIJE DALEKO OD ISTINE:Aparati rade samo dok traje garancija - iKragujevac


Vesti

Kakav je kvalitet i pouzdanost uvozne tehničke robe koja se prodaje na srpskom tržištu. Uređaji sa sistemskim greškama. Poznata marka nije garancija.

Kućni aparati, čak i kada ih proizvode poznate svetske kompanije, sve više zadaju probleme potrošačima. Većina uređaja u današnje vreme sistemski se proizvodi sa greškom, lošijim pojedinim delovima, kako bi kupac morao da u relativno kratkom vremenu, najčešće nakon isteka garantnog roka, kupi novi uređaj.

Brže se kvare, a kod mnogih i pre isteka roka ima mnogo propusta. Dešava se da motor na frižideru "ode" za sedam dana, mašina za sušenje veša varniči, programator na veš-mašini nije dobro podešen, softveri na laptopu i mobilnom telefonu ne reaguju posle samo dva meseca korišćenja.

Prema podacima Ministarstva, tokom 2015. godine ukupno su bila 14.504 prigovora, od kojih se na belu tehniku - frižidere, šporete, veš-mašine - odnosilo 790 prigovora, a na kućne aparate - usisivače, fenove, pegle - 345 prigovora.

Najčešće predmet pritužbi je loš kvalitet aparata, i to naročito usisivača, pegli i fenova - kažu u Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine. - Potrošači se takođe žale da se u postupku reklamacije roba dugo zadržava kod servisera, kao i da serviser ne dolazi na kućnu adresu u zakazano vreme kada je reč o utvrđivanju kvara bele tehnike.

Kvalitet kućnih aparata u svetu, uključujući i poznate svetske proizvođače, znatno je niži od kvaliteta kućnih aparata pre finansijske, ekonomske i potrošačke krize, ocenjuju u potrošačkim organizacijama.

Zarad ostvarivanja što veće zarade, pojedini proizvođači, čak i svetski poznati, delove proizvode u jednoj, sklapaju u drugoj, a prodaju u trećoj zemlji - kaže Vera Vida iz CEPS-a i dodaje da to ne može da ispadne dobro. - Ono što u Srbiji dodatno zadaje probleme potrošačima je i bahatost pojedinih trgovaca u smislu da je aparat fizički oštećen. Uz loš kvalitet, potrošač je bespomoćan u takvim situacijama. Trgovci često ne uvažavaju ni udruženja potrošača.

Posebnu bahatost imali smo ovih dana kada je jednom kupcu, koji je pre dva meseca kupio laptop i čak pristao na popravku, to jest zamenu "pokvarenog", ipak ugrađen polovan deo.

 

Izvor:novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu