KRAGUJEVČANI, BEZ BRIGE: Nema gripa kod nas! - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu još uvek nema virusa gripa, mada su poslednjih desetak dana, kod građana uočene prehlade sa simptomima infekcije gornjih disajnih puteva.

Tegobe slične gripu nisu opasne i mogu se uspešno izlečiti u kućnim uslovima, kažu doktori Doma zdravlja i upozoravaju da građani ne uzimaju sami antibiotike.

Uz to, u ovom periodu, gužvi u ambulantama doprinose i brojni sugrađani koji su tokom praznika, zbog jako začinjene i kalorične hrane dobili povišen pritisak i holesterol.

Januar u svim kragujevačkim ambulantama počinje istom slikom. Gužve u ordinacijama što zbog respiratornih, što zbog stomačnih tegoba. Ipak, već nekoliko nedelja puno je obolelih od virusnih infekcija, koje prati niska temperatura, glavobolja, bol u rukama i nogama, kijavica.

Izraženi simptomi su otežano funkcionisanje gornih disajnih puteva, ali ovu vrstu prehlade uz mnogo tečnosti, lekove za suzbijanje temperature, kapi za nos i mirovanje moguće relativno brzo izlečiti u kućnim uslovima.

Najzdraviji način pojačavanja imuniteta je konzumiranje ishrane bogate mineralima, vitaminima i kretanjem. Od presudnog je značaja ne uzimati suplemente koji se mogu naći u namirnicama, poput vitamina C. U ovakvim situacijama bitno je ne uzimati antibiotike samoinicijativno.

Pored stare boljke, prehlade, tokom zime, zdravlju građana i dobroj kondiciji prete i praznici, što se i ove godine potvrdilo. Novogodišnja, potom Božićna trpeza, u svojoj šarolikosti donela je i povišen pritisak, holesterol, skok šećera u krvi.

U Srbiji se epidemija gripa očekuje u februaru, pa lekari savetuju uzimanje vitamina i tečnosti. Respiratorne tegobe, inače uobičajene su ovom periodu, jer se kapljične infekcije, koje se prenose direktnim kontaktom, upravo i javljaju u vreme praznovanja, pogotovo što je pre Nove godine bilo neobično toplo vreme.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu