Realizacija filma "Duhovno blago", uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve - iKragujevac


Vesti

Obaveštavamo vas da je uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve krenula realizacija dokumentarnog filma pod nazivom "Duhovno blago".

TIZER FILMA https://www.youtube.com/watch?v=RaeXonvv28Q
Produkcija: NG Tim ( www.ngtim.rs), Niš
Režija: Jasmina Ranđelović
Scenario: Velibor Petković
Producent: Gradimir Nikolić
Producent filma: Svedoci smo da poslednjih godina filmski i televizijski programi sadrže nasilje, siromaštvo, rialiti, ne moral... Zbog toga sam došao na ideju da krenemo u realizaciju filma koji je bogat sa moralnim vrednostima , istorijskom lepotom i duhovnim stvarima. Da bi mogli da vratimo moralne stvari u našem društvu pozivam društveno odgovorne firme i pojedince da se uključe u film i podrže isti.
Pokrovitelj: Gradska opština Pantelej
Blagoslov Srpke pravoslavne crkve
Premijera: Aprila 2016
U filmu će se predstaviti 14 crkava i 2 manastira


KRATAK OPIS PROJEKTA


         Kao blistavi tragovi u vremenu i pulsirajući simboli istrajnosti hrišćanske vere, pravoslavne crkve i manastiri ovekovečuju sve one krajeve koje je nakon svoga pokrštavanja pohodio srpski narod. Sakralna arhitektura je, s druge strane, jedno od najkarakterističnijih obeležja srpskog duhovnog, religijskog i kulturnog identiteta, obeležje po kojem smo kao narod prepoznatljivi svugde u svetu.
        Ali sve to neizmerno arhitektonsko i duhovno blago treba sačuvati od propadanja i zaborava. Živimo u dinamičnom i burnom vremenu nezapamćene medijske interferencije, u doba kojim, mnogo više u kvantitativnom nego u kvalitativnom smislu, caruje informacija koja se sa neviđenom lakoćom pretvara u dezinformaciju. Otud i potreba da se napravi srednjemetražni film Duhovno blago Panteleja, kao autentičan dokumentarni zapis o izgledu, istoriji, značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočnog dela Niša i njegove bliže okoline,  
Radi se o  dokumentarcu  sa elementima namenskog (turističkog) filma. To ostvarenje će, osim preciznih istorijskih i geografskih detalja o crkvama i manastirima ovog kraja, gledaocima ponuditi i autorsko-kontemplativni vizuelni uvid u raskošnu lepotu tih hramova, čime će, osim očekivane dokumentarne funkcije, "Duhovno blago"  ispuniti i svoj estetski smisao.


        Namera autora je da se ovaj film, koji su kao pokrovitelji podržale Eparhija niška Srpske pravoslavne crkve i Gradska opština Pantelej Niš, prikaže najpre publici u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a potom i u drugim pravoslavnim zemljama. Takođe se očekuje da Duhovno blago ima i vrlo intenzivan festivalski život u zemlji i inostranstvu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu