Dijabetičari, plućni bolesnici, pacijenti sa ranama i povredama i mnogi drugi: možete da odahnete! Stiže lek i za Vas u KC Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Od sada komisija Kliničkog centra u Kragujevcu, upućuje pacijente na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom.

 Da li ste znali šta je Hiperbarična oksigenacija?

Hiperbarična oksigenacija je specifična metoda lečenja oboljenja, povreda i trovanja toksičnim gasovima, pri čemu pacijenti u hiperbaričnoj komori (barokomori) udišu 100% kiseonik pod pritiskom većim od jedne atmosfere.Hiperbarična oksigenacija se hitno primenjuje kod dekompresione bolesti i barotraumatske gasne embolije (bolesti ronilaca, kesonskih radnika i pilota), gasne gangrene, trovanja ugljenmonoksidom i drugim anoksičnim i asfiktičnim gasovima, ali se koristii za lečenje komplikacija šećerne bolesti:angiopatija, polineuropatija, dijabetičnog stopala, slabosti arterijske i venske cirkulacije: arterioskreloza i sporo zarastajućih rana-ulkusa, Birgerove bolesti, akutne nagluvosti kao posledica vazdušnog pritiska kod eksplozija i akutne nagluvosti nepoznate etiologije, skrelodermija, osteomijelitisa, pareza i paraliza centralnih i perifernih nerava ukoliko od povrede ili oboljenja nije prošlo više od tri meseca, vazomotornih glavobolja-migrena, kraš sindroma i drugih traumatskih ishemija, ugroženih kožnih i koštanih transplatata i sporog zarašćivanja kostiju, opekotina, promrzlina i elektrokucija, reumatoidnog artritisa, opstruktivnog bronhitisa, začeljenja centralne arterije retine, psorijaze i multipne skleroze - u ranoj fazi oboljenja.

Hiperbarična oksigenacija se preporučuje i zdravim ljudima npr. sportistima koji su izloženi znatnim fizičkim naporima, jer smanjuje umor i povećava fizičku izdržljivost.

Pacijenti sa uputom izabranog lekara iz doma zdravlja za lečenje hiperbaričnom oksigenacijom, mogu podneti potrebnu dokumentaciju svakog radnog dana u Ambulanti br. 5 plastične hirurgije, od 7:30 do 14:30, ili poslati poštom na adresu: Klinički centar Kragujevac - Komisija za hiperbaričnu oksigenaciju; Ambulanta br. 5 plastične hirurgije; ul. Zmaj Jovina br. 30; 34000 Kragujevac.

Komisija za donošenje mišljenja za upućivanje osiguranih lica na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom Kliničkog centra Kragujevac, zaseda svake srede u 15 časova.

Informacije o rešenjima Komisije, mogu se dobiti direktno, posle zasedanja ili telefonski, pozivanjem Ambulante br. 5 plastične hirurgije, na broj: 034 50 52 67.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu