Pravni fakultetu u Kragujevcu: Revidiran Tijanin zakon! Da se nikad ne zaboravi! - iKragujevac


Vesti

Profesor Branislav Simonović, Igor Jurić, Tijanin otac i studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu na tribini održanoj danas, diskutovali su o, i dalje aktuelnoj temi, Tijaninom zakonu.

Studentsko udruženje za uporedno pravo Kragujevac je organizovalo ovaj skup sa ciljem da se istakne značaj ranog reagovanja policije, već nakon postavljene sumnje da je nestalo lice žrtva krivičnog dela, a takodje je razmatrana adekvatna vrsta kazne za ove počinioce, poput smrtne kazne ili hemijske kastracije pedofila.

Da podsetimo, Tijana je ubijena u julu prošle godine, a godinu dana nakon njene smrti usvojene su izmene propisa o policiji, u javnosti poznate kao zakon koji nosi njeno ime. Po ovom zakonu, za čiju promenu se borio Tijanin otac, policija mora odmah da započne istragu za nestalim licem, umesto da čeka dan, dva ili tri. On takodje smatra da bi trebalo izmeniti i Zakon o krivičnom postupku, odnosno ubrzati proceduru i komunikaciju policije, tužilaštva i suda.

Medjutim, i pored postojanja propisa, mnogi se ne primenjuju, jer nema podzakonskih akata, te pedofili često ne budu pronadjeni ili pak budu neadekvatno kažnjeni ili ubrzo pušteni na slobodu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu