Prijem za učesnike Istraživačke stanice Petnica - iKragujevac


Vesti

Pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, Obrad Turković organizovao je prijem za učenike Prve i Druge kragujevačke gimnazije, koji su bili učesnici četrnaeste Konferencije polaznika Istraživačke stanice Petnica ''Korak u nauku''.

Konferencija predstavlja završnu fazu u celogodišnjem obrazovnom procesu u ovoj instituciji. Svoje naučne projekte, realizovane u okviru programa prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, ove godine predstavilo je 130 srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Često ponovljam da je Abraham Maslov rekao da se uspešno društvo isključivo sastoji od uspešnih pojedinaca. Ovde imamo takav fantastičan primer jer među stotinak najboljih u čitavom regionu bivše Jugoslavije imamo sedam Kragujevčana. Mi smo neverovatno ponosni na njih i moramo da im odamo priznanje i da ih podržavamo u svakom budućem radu jer zahvaljujući njima možemo da napredujemo na svim poljima – kazao je Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Mladi istraživači iz Kragujevca preneli su utiske sa Konferencije. Svi su složni u tome da im je boravak i rad na projektima u Petnici dodatna motivacija da se i dalje bave naukom. Već tri godine sam polaznik Petnice, a ovo je moje drugo realizovano istraživanje. Puno mi znači jer sam u Petnici naučila šta je jedan naučno-istraživački rad i šta znači biti naučnik – kaže Sara Milojević, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

Ovo je veliki napredak ka budućnosti jer dobijemo drugi pogled na svet nauke i stičem iskustva koje će mi pomoći u daljem školovanju – rekao je Aleksa Mićić, učenik Druge kragujevačke gimnazije.

Cilj istraživačkih aktivnosti učenika u Petnici nije da ostvare određeni naučni rezultat, već da ovladaju metodologijom istraživačkog rada od zamisli do realizacije projekta, i predstavljanja rezultata. Pisani istraživački rad, mladih naučnika koji je izabran za učešće na Konferenciji, a time i publikovan u Zborniku radova predstavlja najbolju preporuku o kvalitetima učenika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu