Deset miliona u budžetu Kragujevca za treći pokušaj vantelesne oplodnje - iKragujevac


Vesti

Stabilnost u finansiranju sistema socijalne i zdravstvene zaštite, ostvarena izmirenjem svih zaostalih potraživanja tokom 2015. godine, stvorila je mogućnost da u narednoj godini razmišljamo o uvođenju novih vidova podrške a to je treći pokušaj vantelesne oplodnje – rekla je za sajt grada, Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Reč je odluci koja će unaprediti politiku rađanja tako što će parovi koji su iskoristili dva pokušaja vantelesne oplodnje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja zahvaljujući lokalnoj samoupravi imati punu podršku za još jedan pokušaj vantelesne oplodnje u 2016. godini.

U toku su dogovori sa Filijalom republičkog fonda o neophodnoj administrativnoj podršci, kao i priprema odluke i pravilnika koji će biti realizovani do kraja decembra. Odluka će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine, a grad Kragujevac je u budžetu za te namene planirao deset miliona dinara. To će biti dovoljno za 40 parova kojima će Grad pomoći da realizuju treći pokušaj vantelesne oplodnje jer je maksimalni iznos finansijskih sredstava na koje će moći da računaju do 250 000 dinara. To pravo moći će da ostvare parovi koji su u braku ali i u vanbračnoj zajednici odnosno sve žene koje do dana podnošenja zahteva nisu napunile 42 godine.

Odgovorna lokalna samouprava brine o svojim sugrađanima, ali ne samo odlukama o zaštiti socijalno ugroženih kategorija stanovništva nego i kroz odluke koje imaju dalekosežne rezultate u budućnosti kada se radi o pupulacionoj politici našeg grada.

Zadovoljstvo je najaviti takvu meru kao jedno od novih prava u 2016. godini u Kragujevcu, kazala je Gordana Damnjanović i dodala da je Filijala izrazila spremnost da gradu pruži punu podršku u pogledu dostavljanja informacija o parovima koji su imali dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje kao i informacije o svim državnim zdravstvenim i privatnim ustanovama gde je moguće obaviti vantelesnu oplodnju.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu