"Šta je sa našim pravima?" pitaju se kragujevački trgovci - iKragujevac


Vesti

Zakon o zaštiti potrošača prilično brani prava mušterija, ali šta je sa prodavcima, zapitali su se oni.
Ako želite da neko poštuje vaša prava, zar nije normalno da i vi poštujete njegova? Trgovcima je posao da usluže kupce, ali ne i da budu njihovi robovi.

Radnici u trgovinama imaju jednu zajedničku osobinu, muka im je od pravila "kupac je uvek u pravu".
Neki od njih ispričali su neugodnosti koje su im se desile tokom rada.
"Imam 32 godine i od punoletstva radim u trgovini. Sada sam zaposlena u prodavnici odeće, a pre toga sam radila u gvožđari. Tu sam eksere pakovala golim rukama, dok su mi se nabijali pod nokte. Ovo što danas viđam u trgovini garderobom teže mi pada od eksera pod noktima, iako većina kupaca misli da žene koje rade u buticima zapravo ne rade ništa".

Ona kaže da joj se desilo da uđe u praznu kabinu posle mušterije i zatekne pet kao sneg belih suknjica u svim veličinama, na podu.
" Izgažene su i izvrnute naopako. Mušterija je valjda najpre probala najmanju veličinu, pa izgleda nije uspela da se uvuče ni u najveću. Nisam joj ja kriva što ne može da odoli hrani, a ne vidi svoje gabarite. Zašto se sveti meni?"
Prodavac mušteriji ne sme da prigovori ni kada psuje zaposlenima familiju, kune ih, pa traži da ga usluže, priča ova mlada žena.

Radmila (39) radi kao kasirka u velikom gradskom marketu. Jednom nedeljno, dolazi joj “mušterija iz pakla”.
"Često radim na “brzoj kasi”, onoj gde dolaze kupci koji imaju najviše deset artikala. Jedna te ista mušterija stalno dolazi sa punom korpom u kojoj je oko 20 proizvoda. Kažem joj jednom, pa još jednom, da ne može na brzu kasu. Treći put pada u histeriju. Moram da kucam, “mušterija je u pravu”. Ostali što čekaju bune se što kucam 20 artikala na brzoj kasi. Preznojavam se. Kada otkucam sve, žena mi kaže da nema dovoljno para. Moram da storniram račun, oduzimam sa računa artikal po artikal, do sume koju ona ima. Ona vrati zamrznuti grašak. Njega moram da vratim u frižider, u marketu na 1.000 kvadratnih metara. Ja odlazim, mušterije psuju, ali i tada su u pravu"– priča uznemireno Radmila.

Svi prodavci, mada se većina međusobno ne poznaje, pomenuli su istu ideju, da bi neko trebalo malo da razmisli o tome da, ako već postoji zakon o zaštiti potrošača, neka napiše i zakon o zaštiti trgovaca, prodavaca. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu