Taksisti u Kragujevcu najavljuju protest - iKragujevac


Vesti

Nekoliko taksi udruženja sa područja grada Kragujevca uputili su zahtev Gradskom veću sa ciljem da bude rešen problem nelegalnog prevoza putnika po ceni "autobuske karte".   Ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtevi i ne bude nađeno odgovarajuće rešenje, oni su najavili mirni protest, koji bi, kako su naveli, počeo 25. novembra. Saopštenje prenosimo u celosti: 

Predstavnici taksi prevoznika sa teritorije grada Kragujevca zajedno nastupaju sa ciljem da se trenutno reši problem nelegalnog prevoza putnika u obliku „prevoza po ceni autobuske karte“. Gradskom Veću t.j. predsedniku istog obratili su se sledeći subjekti: udruženje „SITAK“; D.O.O. „PINK-PROFI“; O.U.T.P. „HEPI TAKSI“; O.U.T.P. „PALMA KRAGUJ 034“ i P.U. „SITAK-SIGURNI TAKSI“. Prethodno navedeni subjekti su najavili početak mirnog protesta koji će trajati do 25.11.2015. godine. Ukoliko nadležni odmah ne „neutrališu“ postojanje pomenutog nelegalnog prevoza putnika biće suočeni sa iskazivanjem javnog nezadovoljstva taksi prevoznika sa teritorije grada Kragujevca. Naše nezadovoljstvo inertnošću nadležnih službi manifestovaće se kroz protestne vožnje koje ćemo započeti od 25.11.2015. godine. Shodno broju podnosioca ovog zahteva može se očekivati par stotina taksi vozila koja će iskazati svoje nezadovoljstvo na ulicama Kragujevca, naravno u zakonskim okvirima.
Pomenuti nelegalni prevoz je ruglo za naš grad i elemenat ugrožavanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i isti treba odmah da nestane. Nadamo se da će nadležni ozbiljno da shvate ovaj naš ultimatum i da će odmah pristupiti rešavanju navedenog problema.

Obratili smo se predsedniku Gradskog Veća zahtevom sledeće sadržine:
„Nosioci taksi prevoza sa teritorije grada Kragujevca imaju konsenzus za zajedničko nastupanje u „borbi“ protiv nelegalnog „prevoza po ceni autobuske karte“. Naša snaga se ogleda u našoj masovnosti i odlučnosti da se ovaj vid nelegalnog prevoza putnika potpuno iskoreni.
Svesni smo da su poluge vlasti u Vašim rukama i tražimo da prepišete model prethodnog gradonačelnika, koji je u roku od par dana sproveo odredbu Odluke o auto-taksi prevozu i zabranio rad taksi vozilima starijim od deset godina.
Upoznati ste da ovaj vid nelegalnog prevoza putnika postoji na mnogim pravcima, a mi ćemo nabrojati neke:
• Centar-Aerodrom-Centar;
• Pionir-Erdoglija;
• Centar-Ilićevo-Maršić-Centar;
• Staro Socijalno- eks kafana Proleće-Bresnica-Centar-Bolnica;
• Jezero Market-Rača(Topola)-Kragujevac;
• Apelacioni Sud-A. Stajalište Mala Vaga-Knić(Gruža, Kraljevo, Čačak...)-Kragujevac;
• Pivara-Beloševac-Jagodina;
• Centar-Medicinska Škola-Šumarice-Drača-Gornji Milanovac-Kragujevac i
• Druge trajektorije i nove koje su svakodnevno u osnivanju.

Nosioci ovog vida nelegalnog prevoza putnika ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju, a samim tim i korisnike ovog vida „taksi prevoza“. U ovoj populaciji postoje i registrovani taksi prevoznici, ali su oni u manjini, i ta lica bi brzo ušla u legalne tokove javnog prevoza.
Na današnji dan nosioci taksi prevoza sa teritorije grada Kragujevca stupaju u mirni protest i dajemo Vam rok do 25.11.2015. godine da u potpunosti „neutrališete“ ovaj vid nelegalnog prevoza putnika. Tražimo da sprovedete sve odredbe Zakona o prevozu putnika, da detektujete nosioce ovog vid nelegalnog prevoza putnika i istima onemogućite nelegalni prevoz. U suprotnom bićemo primorani da radikalizujemo naš protest, u zakonskim okvirima. Naš mirni protest ogledaće se u pripremama za protest koji ćemo započeti 25.11.2015. godine. U planiranom protestu učestvovaće par stotina taksi vozila i to može prouzrokovati potpuni saobraćajni kolaps u našem gradu.
Upozoravamo Vas da nemamo alternativu i apelujemo na Vas da odmah postupite po našem zahtevu i obezbedite gradskom i međugradskom saobraćaju, a i nosiocima taksi prevoza, kao podsistema javnog prevoza, da u budućnosti likvidno poslujemo.
Unapred zahvalni dole potpisani predstavnici taksi prevoznika“  - kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu