KG: Za ili protiv vakcinacije? - iKragujevac


Vesti

Vakcinacija je jedan od najboljih načina kojim roditelji mogu da zaštite novorođenčad, školsku decu i omladinu od 16 potencijalno veoma teških infektivnih bolesti.

 Ovo je pravo vreme da podsetimo roditelje da su vakcine bezbedne i efikasne – šanse da dođe do pojave anafilaktične reakcije usled njihove primene su veoma male.
Naime, studija koju je sprovela Vlada SAD je donela ohrabrujuće vesti za sve zabrinute roditelje – primena vakcina izuzetno retko može biti okidač za nastanak ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih alergijskih reakcija. U uzorku koji je brojao čak 25 miliona vakcinisanih ispitanika, teška i potencijalno letalna alergijska reakcija poznata kao anafilaksija se javila tek kod 33 osobe koje su bile uključene u ispitivanje, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, pa se može zaključiti da se teške alergijske reakcije manifestuju kod 1,3 osoba na svakih milion koji prime vakcinu.
U periodu od 2009-20011. godine istraživači su podneli izveštaje za više od 17 miliona vakcinisanih osoba starosti između 4 i 65 godina života i više od 25 miliona datih vakcina, a među njima su identifikovali 380 slučajeva anafilakse, moguće anafilakse ili drugih alergiskih reakcija na vakcinu. Samo 135 ispitanika od ukupnog broja onih kod kojih je došlo do pojave alergijskih manifestacija su bila deca uzrasta 5 godina ili mlađa, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Kod dece mlađe od 4 godine nije identifikovan nijedan slučaj anafilaksije, a prosečna starost ispitanika u posmatranoj grupi je bila 17 godina. Nijedan od ispitanika koji su pokazali znake anafilaksije nije umro, a samo je jedan morao da bude hospitalizovan, kako je navedeno je u studiji.
Već postojeće alergije, bronhijalna astma i ranije anafilaktoidne reakcije su bili prisutni u anamnezi kod 85% slučajeva kod kojih je došlo do razvoja alergijskih reakcija nakon primene vakcine,a kako istraživači ističu pomenuta stanja su poznati faktori rizika za pojavu anafilaksije.
Sem anafilakse, kao najređe, ali i najozbiljnije alergijske reakcije, kod dece se mogu javiti i drugi tipovi alergija koji su benignog karaktera. U tu grupu se mogu svrstati bol na mestu uboda, crvenilo, otok, lako povišena telesna temperatura do razvoja blaže forme bolesti. Da podsetimo, kako vakcine sadrže umrtvljene ili pak žive mikroorganizme onesposobljene da iniciraju bolest, one same po sebi nisu sposobne da izazovu bolest protiv koje se daju, u uslovima normalne imunoodbrane, te se upravo u tome ogledaju kontraidikacije za njihovu primenu, a to su stanja imunokompromitovanosti organizma: grip, povišena telesna temperatura, akutizacija hroničnih bolesti.
Kako saznajemo, Institut za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, kontinuirano vrši distribuciju vakcina u Domove zdravlje, tako da roditelji, a i stariji Kragujevčani mogu biti bez brige što se vakcina tiče.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu