Rezultati i planovi rada Mobilnog tima za inkluziju Roma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Rezultati rada Mobilnog tima za inkluziju Roma na teritoriji Kragujevca i operativni plan rada za period od januara do juna 2016. godine bili su tema radnog sastanka članova Saveta za unapređenje položaja Roma sa Edisom Durgutovićem pomoćnikom gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima. Pored predstavnika Misije OEBS – a i članova Mobilnog tima, sastanku su prisutvovali predstavnici institucija i nevladinih organizacija koje učestvuju u realizaciji projekta ''Ovde smo zajedno''.

Mobilni tim u Kragujevcu je jedna od komponenti u sklopu velikog evropskog projekta za inkluziju Roma – rekao je Edis Durgutović. Oni predstavljaju suštinski bitan segment, servis odnosno most za predstavnike romske zajednice jer im pomažu da ostvare svoja prava ka svim institucijama, što je jako značajno ako imamo u vidu u kakvoj se stiuaciji nalaze romske porodice. Mobilni tim obilazi romske porodice i pruža podršku da se što pre integrišu u sistem. Najvažnije od svega je to što će rezultati rada Mobilnog tima sada biti transparentni na sajtu Vladine kancelarije za ljudska i manjinska prava. Grad Kragujevac će i dalje kao i do sada, naglasio je Durgutović, podržati realizaciju projekta i rad Mobilnog tima.

Ovim projektom pružena je tehnička podrška gradu Kragujevcu, gde je u aprilu prošle godine formiran Mobilni tim, kao mehanizam međuresorne saradnje koji treba da doprinese dostupnosti usluga i ostvarivanju prava romskih porodica – istakao je Petar Antić nacionalni savetnik nadležan za mobilne timove Misije OEBS – a. Mobilni timovi će nastaviti da rade i nakon realizacije projekta inkluzije Roma. Najveći problem je obrazovanje i izostanak odnosno osipanje romske dece iz škola. Zahvaljujući saradnji pedagoškog asistenta, socijalnog radnika i koordinatora, siguran sam da može mnogo da se uradi, odnosno da se brže reaguje čim dete izostane iz škole pre nego što je potpuno napusti. Drugi važan zadatak je upis romske dece u predškolske ustanove odnosno pripremni predškolski program.

Mobilni timovi predstavljaju značajan instrument koji na lokalnom nivou, kroz povezivanje relevantnih aktera i institucija, doprinosi bržem rešavanju problema romske populacije u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stanovanja i socijalne zaštite.

Inače, projekat ''Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma'' koji se realizuje u 20 gradova i opština Srbije, vredan je 4,8 miliona evra. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS – a.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu