KG: Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru - iKragujevac


Vesti

U sali Skupštine grada Kragujevca, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, načelnici uprava, predstavnici sindikata.

Cilj donošenja ovog zakona je da zaposleni u javnom sektoru za istu vrstu posla bez obzira u kom delu javnog sektora rade dobijaju istu platu. U najširem smislu konteksta reforme javne uprave i sa druge strane fiskalne konsolidacije kao prioriteta Vlade RS ovaj Zakon je našao svoje mesto i kao jedan od instrumenta koji koristimo da bi došlo do bitnijih promena naročito ako želimo da one budu održive - rekao je Dražen Maravić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Važan sistemski propis kojim se uređuje veliki segment javnog sektora i njegov prvi korak su novine u sistemu kojim se određuju plate u javnom sektoru. Kao prvo, umesto dosadašnjih 10 različitih, novim propisom utvrđuje se jedinstvena osnovica za određivanje plata u rasponu od 1 prema 7,5, odnosno, najviša plata može biti najviše sedam i po najnižih plata, a radna mesta klasifikovana uvođenjem kataloga i na osnovu metodologije razvrstana u 60 platnih razreda.
Osim jedinstvene osnovice novost je i u metodologiji za razvrstavanje radnih mesta. To je bitan elemenat novog sistema koji se uvodi a znači da će se sagledati nekoliko dimenzija za svako radno mesto kao što je složenost posla, kompetencija, stručna sprema i iskustvo, odgovornost, samostalnost u radu i nivo komunikacije koja se ostvaruje.

Sve ovo je početak procesa koji će trajati godinu dana, ono što će se desiti po usvajanju zakona je preračunavanje postojećih plata bez njenog menjanja na osnovu utvrđene jedinstvene osnovice. Samim tim dobićemo realne koeficijente gde će svako da koristi istu osnovicu i tada ćemo zaista moći da uporedimo plate svih. To će biti prvi efekat koji će se odmah osetiti, objašnjava državni sekretar, a zatim će se izvršiti klasifikacija radnih mesta u javnom sektoru kroz uvođenje Kataloga i prema metodologiji za vrednovanje radnih mesta.
Ovaj zakon se odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, pre svega zaposlene u zdravstvu, prosveti, državnim službama, na zaposlene u lokalnoj samoupravi, teritorijalnim autonomijama, javnim službama, javnim agencijama, u svim organizacijama Vlade, ali ne i na zaposlene u javnim preduzećima jer je namera da se na celovit način i posebnim zakonom odredi pitanje rada u javnim preduzećima. Ovaj zakon se takođe ne odnosi ni na zaposlene u Vojsci Srbije jer je sistem plata reformisan u sklopu reforme Vojske.

Javne rasprave u gradovima Srbije održavaju se od 21. oktobra i do sada održane u Novom Sadu, Beogradu, Nišu. Održavanjem sastanka Ekonomskog kokusa završava se javna rasprava i, prema rečima sekretara Maravića, do kraja godine očekuje se da zakon bude usvojen, a primenjiv već od 1. januara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu