OVO JE KRAGUJEVAČKI SPAJDERMEN: Čovek-pauk radi viseći pod oblacima! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Rade Pavlović iz Kraljeva, po zanimanju inženjer i alpinista, radi sve zanate tamo gde niko ne može, na desetine matara visine, viseći na užetu. Na njegovom radnom mestu duva jak vetar, pod stopalima mu je vazduh, nad glavom oblaci. Pred njim je najčešće neki zid ili metal. Život mu ne visi o koncu, ali visi o užetu.

On je alpinista, jedan od onih koji “planinare” po zgradama. Posao mu nije puko pranje prozora i postavljanje reklama, on “nebu pod oblacima” vari, brusi, farba, zida. U rukama ima desetak zanata. Nijedan nije praktikovao na tlu, kao “normalni” ljudi, kako sam kaže.

On je Rade Pavlović, ima 38 godina, rođen je u Kraljevu, živi u Kragujevcu, a radi širom Srbije. Osnovao je svoju firmu. Alpinista je od 1998. godine, završio je Šumarski fakultet, a po zanimanju je inženjer.

– Radim popravke krovova na industrijskim pogonima, čišćenje odžaka u fabrikama na visini i do 100 metara, sečenje brenerom i varenje na visinama od 70 metara, radim termofasade, demontažu čeličnih konstrukcija teških tonu i njihovo sigurno spuštanje na tlo sa visine od oko par desetina metara – objašnjava čovek Spajdermen.

On kaže da je tokom vremena naučio nekoliko zanata, nakon što je dobijao poslove koje nije znao da radi. Pre nekoliko godina bio je angažovan da postavi termofasadu na jednoj zgradi. Investitor je bio u problemu nakon što je zgradu podigao tik do parcele prvog komšije, pa mu komšija iz inata nije dao da postavi skelu.

– Posao sam prihvatio, pa krenuo na obuku za postavljanje fasada. Učio sam par dana kod iskusnih majstora kako se postavlja stiropor, pa onda i kako se rade završni radovi. Tek tada smo se ekipa i ja “okačili” na vrh zgrade. Dobio sam i zadatak da na “Geneks” kuli u Beogradu popravim napuklu konstrukciju slova na 70 metara visine. Trebalo je zavariti metal na dva mesta. Majstor je bio tu, ali mu ni na kraj pameti nije bilo da vari viseći sa zgrade. Onda je prelomljeno – lakše je mene naučiti da postavim dva vara, nego majstora da postane alpinista. Kada su takvi poslovi počeli da se nižu, prošao sam obuku i dobio sertifikat za zavarivanje i rad na visini – kaže Pavlović.

Rade Pavlović, čovek- pauk, upravo završava jedan od najsloženijih i možda za njegovu ekipu najtežih zadataka – demontažu lifta na kuli generatora u kragujevačkoj fabrici Energetika, koja je gradski distributer daljinskog grejanja.

– Ta kula je visoka 66 metara. U njoj postoji rezervoar vode i služi za grejanje većeg dela grada. Radili smo generalno čišćenje celog objekta i zaštitu od korozije. To znači- šmirglanje, zaštitu antikorozivnim sredstvima, pa farbanje. Farbanje, recimo, jednostavno zvuči, ali zamislite kako je farbati nešto što vam je iznad glave, dok visite okačeni na oko 50 metara od tla.

Objašnjava da su na kuli uklanjali lift.

– To je već bio izazov. Morali smo da spustimo na tlo kontrategove koji su teški oko tonu. Onda smo demontirali i spustili na zemlju sve limove. Tek tada smo brenerom sekli šine do vrha kule. Svaki deo koji smo sekli, najpre je morao da bude vezan, pa isečen, pa spušten. Sve smo spuštali našom alpinističkom opremom, nije bilo dizalica – pojašnjava čovek pauk sa desetak zanata u rukama.

Čak i posmatrati nekoga ko brenerom seče metal dok mu je pod nogama ambis jeziv je prizor. Rade jednostavno ne razume strah od visine. Kaže da je njegova oprema sigurna, a pogled na okolinu tera ga da se prevrće, ljulja, „pliva“ kroz vazduh!

– Uže koje me nosi je testirano na tri tone i može toliki teret da izdrži. U pitanju je polustatičko sintetičko uže za industrijske radove. Kada visim sa zgrade uglavnom sam na dva užeta, glavnom i rezervnom. Na meni je pojas, nalik na alpinistički, ali teži i sa većim gurtnama. Imamo zaštitne kacige ekstra kvaliteta – pokušava Pavlović da smiri uplašene od visine.

Princip rada je takav da se oni koji rade na zgradama zapravo kao alpinisti spuštaju sa njih. Oprema se montira na vrhu zdanja. Odatle se užad spušta niz zgradu. Alpinisti se, viseći na toj užadi, lagano spuštaju ka tlu radeći deo po deo posla, bilo da peru prozore, montiraju termofasadu, vare ili nešto čiste.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu